Zwembadmanager Tim van de Kolk in De Peppel in Ede.
Zwembadmanager Tim van de Kolk in De Peppel in Ede. Barry Wensink

'Drenkelingendetectiesysteem kan levens redden in zwembad'

Maatschappelijk

EDE Camera's onder en boven water die de zwembewegingen van de bezoekers registreren. Ligt een lichaam langer dan tien seconden stil onder water, dan wordt er direct alarm geslagen. Bij zwembad De Peppel in Ede zijn ze blij met het drenkelingendetectiesysteem. Wereldwijd is er zelfs als eerste de ISO-certificering voor ontvangen. ,,Veiligheid boven alles", zegt zwembadmanager Tim van de Kolk.

De verbouwing, eind vorig jaar, leverde het zwembad geen windeieren op. Na de opening van het natuurgezuiverde buitenbad, de definitieve ingebruikname van de nieuwe glijbaan en de nieuwe vorm van schoolzwemmen (Swim2Play) is het bezoekersaantal ten opzichte van recordjaar 2017 met zo'n tien procent gestegen. ,,Dit jaar lijken we de 220.000 bezoekers te halen en dat is mooi nieuws", geeft Van de Kolk aan.

EIGENAAR De gemeente, eigenaar van het pand, betaalde de 4 miljoen euro verbouwingskosten en De Peppel huurt het zwembad met alle faciliteiten. ,,Het detectiesysteem stond al langer op ons lijstje. Als je dan toch gaat verbouwen, kun je dat natuurlijk niet laten liggen. Dit soort innovaties moet je gebruiken", meent Van de Kolk, manager sinds november 2017. Aan de keuze voor het systeem, kosten 150.000 euro, ging een aanbestedingsprocedure vooraf. Uiteindelijk werd gekozen voor het bedrijf Poseidon. ,,Het systeem is echt een belangrijk hulpmiddel voor de toezichthouders. Op drukke dagen zijn hier soms 950 bezoekers. Door
schittering en lichtbreking is het voor toezichthouders erg moeilijk te zien wat er onder water gebeurt, ongeacht het aantal toezichthouders dat langs de badrand staat. Het systeem is het extra oog dat de toezichthouder hierbij helpt."

De camera's houden allemaal een deel van het zwembad in de gaten en 'slaan aan' bij mogelijke problemen. ,,In het begin hadden we best veel valse meldingen. Het systeem reageerde bijvoorbeeld ook op schaduwen en op pilonnen. De foutmeldingen worden doorgegeven en het systeem zorgt zelf voor verbetering. Zones in het bad kunnen we tijdelijk uitschakelen als we bijvoorbeeld tijdens zwemles het opduiken van een drenkeling, in de vorm van een pop, oefenen.

We controleren het detectiesysteem iedere ochtend

Hachelijke situaties hebben zich sinds de introductie van het drenkelingendetectiesysteem in De Peppel nog niet voorgedaan. Wereldwijd zijn echter meer dan vijftig gevallen bekend, waarbij mensen dankzij het systeem tijdig uit het zwembad zijn gehaald. In Nederland is het systeem in 27 zwembaden geïnstalleerd en danken inmiddels vier mensen daaraan het leven. ,,Iedere ochtend opent het zwembad om 07.00 uur. Een half uur eerder staan hier al medewerkers op de stoep. Net zoals we dagelijks de waterkwaliteit testen, controleren we dit systeem middels een pop die we in het water laten zakken. Er wordt een code aan de computer doorgegeven en dat weten we precies waar in het zwembad iemand op de grond ligt en hulp nodig heeft."

Van de Kolk loopt naar het computersysteem waarop de beelden binnenkomen. Daarbij geeft hij aan dat zwembadbezoekers niet bang hoeven te zijn voor hun privacy. ,,We doen niets met de beelden. Verder is het zo dat je alleen silhouetten ziet. Gezichten zul je niet herkennen." Bij De Peppel is als pilot door TÜV-Nederland een uitgebreide test uitgevoerd en het systeem doorstond die glansrijk. Daarom mocht het zwembad wereldwijd als eerste het ISO-certificaat in ontvangst nemen. ,,We zijn daar heel erg trots op. Het systeem voldoet aan de hoge eisen die wij aan veiligheid stellen."

Ook de zwembadgasten zijn volgens de manager positief. ,,We hebben louter positieve reacties mogen ontvangen. Het gaat natuurlijk ook om een stukje veiligheid en dat vinden mensen belangrijk." Inmiddels ligt het aantal valse meldingen onder de twee per dag en dat loopt steeds verder terug. ,,Het systeem wordt beter en beter", legt Van de Kolk uit. ,,Maar vals of niet, als het alarm gaat dan reageren onze toezichthouders direct."

Doordat het bezoekersaantal flink is gestegen, is het passen en meten om aan alle (zwem)verzoeken te voldoen. ,,Het zwembad is gevuld tussen 07.00 en 23.00 uur; zeven dagen per week. Liever hadden we wat meer baduren, maar dat is helaas niet mogelijk. Door meer samen te werken, lossen we het probleem deels op. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdens het schoolzwemmen in een deel van het bad baantjes te trekken."

Opvallend is de toename van het aantal scholen dat meedoet met de nieuwe vorm van schoolzwemmen, Swim2Play. ,,Zeker na de zomervakantie nam het percentage met meer dan 100% toe. Ook het aantal kinderen dat zwemles volgt stijgt fors", aldus een tevreden manager.

Of we nog even willen vermelden dat de tarieven per 1 januari niet omhoog gaan. Bij deze !

Het nieuwe natuurgezuiverde buitenbad van De Peppel gaat op nieuwjaarsdag, woensdag 1 januari, open voor een nieuwjaarsduik. Het zwembad daagt iedereen uit om 12.00 uur de sprong te wagen in het heldere koude water. Meedoen is gratis. Om weer warm te worden is er voor iedereen warme chocolademelk en soep. Ook het warme recreatiebad en alle glijbanen zijn geopend tot 13.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Neem voor meer informatie contact op met de kassa tijdens openingstijden via 0318-479735.

Door Barry Wensink

Bron video: Poseidon - Eyeview Systems B.V.

Van de Kolk laat zien hoe het systeem werkt.
Afbeelding
advertentie