Afbeelding
Gemeente Ede

Alcohol- en drugstesten voor uitgaanspubliek Ede

13 januari 2020 om 18:58 Maatschappelijk

EDE Uitgaanspubliek in Ede kon afgelopen weekend het team Rijden Zonder Invloed tegenkomen. Zij hielden hun voorlichtingsactie 'Veilig naar huis'. De actie was bedoeld om uitgaanspubliek ,,bewust te maken dat rijden onder invloed van alcohol en/of drugs niet verstandig en zeer risicovol is. Zodat automobilisten onder invloed niet meer achter het stuur gaan zitten en iedereen weer veilig thuis komt na een gezellige avond stappen in Ede."

In het uitgaansgebied stond om 23.00 uur het team Rijden Zonder Invloed klaar met hun bakfiets en alcohol- en drugstesten. Bij aankomst werden automobilisten aangesproken door het team, zijn afspraken met hen gemaakt en ontvingen zij een polsbandje. ,,Aan het einde van de avond is aan de automobilisten gevraagd of ze (vrijwillig) een alcohol- en drugstest wilden laten afnemen", meldt de gemeente Ede in een persbericht. ,,Met automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, is gesproken over alle redenen waarom het niet verstandig is om alsnog te gaan rijden en wat de gevolgen hiervan zijn. Daarnaast is een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht om toch veilig thuis te komen, zoals het nemen van een taxi." De voorlichting eindigde omstreeks 05.00 uur.

RESULTATEN Het team heeft met ongeveer 180 automobilisten en hun bijrijders gesprekken gevoerd. Er zijn 63 blaastesten afgenomen, waarvan 4 met een te hoog promillage. Ook zijn er 22 drugstesten afgenomen, waarvan bij 4 personen uit de test bleek dat zij cannabis hadden gebruikt en 1 persoon cocaïne. ,,Met de automobilisten met een te hoog promillage of een positieve uitslag van de drugstest is nogmaals het gesprek aangegaan en gezocht naar alternatieve vervoersmogelijkheden zoals het nemen van een taxi. Er hing een gezellige sfeer op het Museumplein, uitgaanspubliek had een open en geïnteresseerde houding en er zijn leuke en goede gesprekken gevoerd."

De voorlichtingsactie 'Veilig naar huis' is één van de maatregelen in het kader van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan waarin horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk inzetten voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede. Meer maatregelen die op stapel staan, zijn onder andere de invoering van de Collectieve Horeca Ontzegging en de voorlichtingsavond voor ouders over alcohol- en drugsgebruik van jongeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie