Ede heeft drie biomassacentrales, deze staat aan de Geerweg.
Ede heeft drie biomassacentrales, deze staat aan de Geerweg. Warmtebedrijf Ede
Bureau Spotlight

'Hoe zijn biomassacentrales in Ede beland?'

20 april 2020 om 13:30 Maatschappelijk

EDE We vinden het fijn dat jullie onze verhalen over de biomassacentrales in Ede met veel aandacht (en met een kritische blik) lezen! Daarom delen we een update over het onderzoek. Zo weten jullie waar wij op dit moment staan en waar we mee bezig zijn. 

Fleur Bubbert en Mirjam Wolff

In ons dossier 'Biomassacentrales' vind je alle voorgaande publicaties. Zo spraken we met Wolter Elbersen, die wel kritisch is over biomassa en tegelijkertijd benadrukt dat 'groene' zaken niet altijd duurzaam zijn. Ook Nicolaas van Everdingen zet kritische kanttekeningen bij het warmtenet in de gemeente Ede.

FOCUS Waar zijn we nu mee aan de slag? Natuurlijk zijn we achter de schermen bezig met meer verhalen. Onze grootste focus ligt op dit moment bij het besluitvormingsproces rond de biomassacentrales: wie zijn hierbij betrokken geweest (want hoe zijn die centrales eigenlijk in Ede beland?), welke uitgangspunten en aannames golden daarbij en welke (externe) partijen hebben invloed op het besluitvormingsproces uitgeoefend?

Maar daar houdt het niet op. Zo zijn we bezig met het maken van een uitgebreide tijdlijn, spreken we met luchtkwaliteits-experts en zoeken we uit in hoeverre het hoge-temperatuur-warmtenet effectief is en aansluit bij de doelstellingen.

Zoals jullie weten wordt het onderzoek in dit dossier uitgevoerd door Fleur Bubbert en Mirjam Wolff. Sinds een tijdje hebben we hulp van collega-journalist Take Ligteringen. Hoewel zijn rol in dit stadium vooral ondersteunend is, zal ook hij op termijn artikelen over dit onderwerp gaan schrijven.

BIOMASSA-DEBAT Voordat de coronacrisis Nederland in zijn greep kreeg, waren we als redactie druk bezig een biomassa-debat op te zetten in Cultura. Daarvoor wilden we verschillende experts uitnodigen en vertegenwoordigers van Warmtebedrijf Ede en de gemeente Ede.

Helaas hebben we dit debat tot nader order moeten uitstellen. Maar nog altijd willen we jullie, als inwoners van de gemeente Ede, de mogelijkheid bieden om met experts en betrokkenen in gesprek te gaan en kritische vragen te stellen. Dit debat houden jullie dus van ons tegoed!

Bent u betrokken geweest bij de besluitvorming rond de plaatsing van biomassacentrales in Ede en wilt u hier meer over vertellen? Mail naar bureau@bureauspotlight.nl.
Fleur Bubbert en Mirjam Wolff werken voor Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de Foodvalley. Bureau Spotlight is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie