Archieffoto.
Archieffoto. Ted Walker
Column

Straatterreur in Ede wint?

5 april 2020 om 13:27 Opinie

EDE Het is alweer even terug, de oudjaarsnacht in Ede, maar u weet het vast nog. Om even op te frissen een korte beschrijving van die avond door onze burgemeester, gepikt uit zijn nieuwjaarstoespraak.

Harmen Quast

,,Ik was niet bepaald gelukkig die avond. Vol verbazing, of misschien is afschuw wel een beter woord, heb ik zelf gezien hoe jongeren, en ik heb het echt over jongeren - denk aan de leeftijd tussen de 13 en 15 jaar - doelbewust ellende aan het maken waren. Hulpverleners bestookten met vuurwerk en eigendommen van anderen beschadigden. Een groep van ongeveer 70 jongeren verziekt het voor de rest in een nacht waarin kennelijk alles mag. Dit heeft niets meer met het vieren van oud en nieuw te maken. En eigenlijk is dit ook een oproep om ogen niet te sluiten voor het maatschappelijke probleem: ouders, weet wat je kind doet. 13-jarigen om 2.00 uur 's nachts op straat, zonder toezicht. Is dat normaal? Samen met de politie zetten we alles op alles om de jongeren die dit veroorzaakt hebben te achterhalen."

NIETS Alles op alles zetten, de onderste steen komt boven. Alleen weten we nu wat dit heeft opgeleverd. Niets. Nou ja, niet helemaal niets, omdat een aantal zich misdroeg mag niemand meer met vuurwerk spelen. Nederland heeft mede dankzij dit soort flauwekul een vuurwerkverbod gekregen. Dus mensen die normaal met vuurwerk omgaan mogen het niet meer kopen. Deze relschoppers vinden wel weer ergens illegaal vuurwerk om door te gaan met hun vernielingen. Iedereen blij.

Dus niets is een klein beetje overdreven. Denk zelfs dat na alle aandacht dit de relschoppers wel goed doet, ze zich nog stoerder, onaantastbaar gaan voelen en meer durven in de toekomst. Maar verder heeft deze heerlijke nacht voor de relschoppers geen gevolgen. Zoals De Telegraaf kopte: 'Ze gaan vrijuit'. Koud krijg je het er van. Vuurpijlen op de brandweer afschieten, bushokjes slopen, auto's affikken, bij huizen ramen ingooien en vuurwerk naar binnen smijten. Geen gevolgen. Na uitgebreid onderzoek waren tien jongeren in beeld, maar het is niet vast te stellen wie precies wat heeft gedaan, dus geen straf. Het is zo sneu en kansloos dat je er bang van wordt.

KWETSBAAR Aan de ene kant toch prettig dat we in Nederland in een rechtstaat leven en je niet zomaar veroordeeld kan worden zonder bewijs. Aan de andere kant ook erg kwetsbaar als je weet dat een groep van zeventig gasten je spullen in de fik kan steken en dat ze hiermee weg komt.

Als nuchtere Nederlanders lachen we soms om de Amerikanen en hun liefde voor het recht om zichzelf te mogen verdedigen. Maar met dit soort taferelen komt dat hier natuurlijk ook vanzelf. Als de overheid je niet kan beschermen, gaan mensen het zelf doen. Vertrouwen in de overheid met haar 'zwaardmacht' werkt natuurlijk alleen als de overheid deze goed hanteert.

Grote groepen jongeren ongestraft terreur laten uitoefenen op straat is natuurlijk vragen om problemen. Dit zal ongetwijfeld een reactie op gang brengen. Welke zal de politiek bepalen. Of mensen gaan zich massaal onbeschermd, onveilig voelen, vertrouwen niet op dat er recht gedaan wordt en gaan zichzelf organiseren en eigen rechter spelen.

VERTROUWEN Of de politiek zorgt voor 'geen woorden maar daden' en neemt maatregelen die vertrouwen geven dat dit nooit meer zo kan gebeuren. Maatregelen die het zo goed als zeker maken dat je met dit soort gedrag niet weg kunt komen. Uiteraard hoop ik dat dit tweede scenario waarheid gaat worden.

Het is natuurlijk prachtig dat de gemeente Ede zich druk maakt over natuurinclusief bouwen en het vinden van nog een adviseur duurzaamheid, maar het besef dat openbare orde en veiligheid een kerntaak is mag wel wat meer doorklinken. Het is nu oorverdovend stil op de sociale media van de gemeente Ede over de uitkomst van dit onderzoek. Ik verwacht toch op z'n minst een krachtige reactie, woorden maar nog meer, daden.

Trouwens, niet alleen de politiek kan iets doen, jij ook als je toevallig nog de gouden tip hebt. 'Zodra er informatie binnenkomt die aanknopingspunten biedt voor onderzoek zal de politie daar mee aan de slag gaan'. Aldus de politie. (Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000).

Harmen Quast is columnist van ededorp.nl, een online platform voor kritische bewoners die graag hun mening willen delen. Ede Stad publiceert geregeld columns van ededorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Stuur een mail naar ede.stad@bdu.nl.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie