Afbeelding
Luimes Fotografie

Edese (100) wilde ziekenhuis ondersteunen met administratief werk

22 mei 2020 om 14:21 Maatschappelijk

EDE De deze week 100 jaar geworden Willemien Baan uit Ede heeft enige weken geleden nog aangeboden Ziekenhuis Gelderse Vallei te helpen. Dat maakte het Edese ziekenhuis deze week bekend.

,,In maart werd Ziekenhuis Gelderse Vallei benaderd door een 99-jarige mevrouw uit Ede, die aanbood om ons administratief te ondersteunen in deze crisistijd. Hartverwarmend. Omdat we het zo bijzonder vonden dat iemand op zo’n leeftijd iets extra’s voor ons wilde doen en we deze diensten niet direct nodig hadden, hebben we haar bedankt met een bos bloemen. Vervolgens kregen we een lieve bedankkaart van haar retour", schrijft ZGV op haar website.

Op dezelfde dag als het ziekenhuis het kaartje ontving, belde ook een gepensioneerde ZGV-collega. Een buurvrouw uit haar appartementengebouw, die vroeger directrice was van het Juliana ziekenhuis in Ede, zou op 19 mei 100 jaar worden en het zou leuk zijn als het ziekenhuis haar een kaartje kon sturen of haar wilde bellen. 

TRADITIE Het bleek te gaan om één en dezelfde vrouw. ,,In het historische boek over ons ziekenhuis lazen we het terug: ‘Tot augustus 1977 was zuster W.H. Baan directrice van het Juliana Ziekenhuis in Ede.’ Het boek maakt zelfs melding van het feit dat er vaak vrouwen in de directies zaten van dit ziekenhuis. Een traditie die tot op de dag van vandaag wordt voortgezet." Voorzitter van de raad van bestuur Mirjam van ‘t Veld hoefde dus ook niet lang over dit verzoek na te denken. ,,Daags voor de honderdste verjaardag van Willemien Baan voerden zij een allerhartelijkst telefoongesprek met elkaar." 

Van 't Veld vraagt in het telefoongesprek aan mevrouw Baan hoe het zo kwam dat zij haar hulp in deze tijd had aangeboden. Mevrouw Baan: ,,Er wordt zo’n groot beroep op iedereen gedaan door corona. Natuurlijk hebben de mensen in de zorg al van zichzelf in zich dat ze graag zorg verlenen, maar nu werden ze wel érg overbelast. Daarom wilde ik mijn diensten aanbieden. Je moet het toch met elkaar doen." 

GEMOEDELIJK Mevrouw Baan blijkt zich als oud-directrice van het Juliana Ziekenhuis nog steeds betrokken te voelen bij het Edese ziekenhuis. ,,Het was vroeger natuurlijk wel veel kleiner. We hadden wel alle specialismen, behalve psychiatrie. Per afdeling hadden we 30 patiënten. Het was er klein en heel gemoedelijk." Mirjam van 't Veld: ,,Daar heeft u dan destijds de zaadjes voor geplant, want al zijn er meerdere ziekenhuizen bij elkaar gevoegd, dat gemoedelijke is er nog steeds. Dat is ook wat wij terug horen van medewerkers die hier komen werken. Er is nog steeds een familiecultuur." Mevrouw Baan: ,,Echt waar? Dát vind ik fijn om te horen!" 

Samen spraken ze nog enige tijd over hoe het was om in de jaren 70 als vrouw tot de directie te behoren en over hoe het er toen aan toe ging. Meer daarover is te lezen op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie