Afbeelding
Pixabay

Gemeente Ede wil nieuwe pleegouders werven met informatieavond

28 oktober 2020 om 15:15 Maatschappelijk

EDE Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseert de gemeente Ede samen met pleegzorgaanbieders een digitale informatieavond om Edenaren te informeren over wat het betekent om een pleegouder te zijn. De informatieavond vindt plaats op dinsdagavond 3 november van 19.30 tot 21.30 uur.

Ede kent een groot aantal kinderen dat door omstandigheden niet kan opgroeien in hun eigen gezin. ,,Sommige kinderen worden nu opvangen in een leefgroep of crisisplek, maar liever bieden we hen een plek in een gezin”, aldus de gemeente.

HARTVERWARMEND In 2019 bezochten ruim tachtig mensen de informatieavond over pleegzorg. ,,We waren overweldigd door het aantal bezoekers. Het gaf ons inzicht in hoeveel Edenaren overwegen om pleegouder te worden, dat was hartverwarmend om te zien. Ook dit jaar willen we mensen weer informeren over wat het betekent om een pleegouder te zijn. Want kinderen laten opgroeien in een gezinssituatie is zo belangrijk”, aldus wethouder Leon Meijer.

,,We werden vorig jaar via posters geattendeerd op de informatieavond en besloten te gaan”, zeggen twee bezoekers aan de vorige informatieavond. ,,Het was erg fijn om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met verschillende pleegzorgaanbieders. Ook kregen we veel nuttige informatie over pleegzorg. Na die avond hadden we een goed beeld van wat pleegzorg inhoudt en besloten we dat we aan het traject wilden beginnen. We beseften dat we ons hart en huis wilden gaan openen voor een pleegkind.”

MATCH De twee bezoekers volgden na de informatieavond een intensief traject bij een pleegzorgaanbieder. ,,We werden gescreend, onderzochten welke vorm van pleegzorg bij ons past en woonden diverse interessante en leuke cursusavonden bij. Zo ontdekten we dat we een kindje ‘zo lang als nodig’ in huis willen nemen. We hebben deze week te horen gekregen dat er een match is gevonden. We krijgen dus voor het eerst een pleegkind in huis. Heel spannend natuurlijk, maar we kijken er vooral erg naar uit. Het is vooraf niet duidelijk hoe lang het kindje bij ons zal wonen, maar we zijn blij dat we iets bij mogen gaan dragen aan het leven van dit kindje. Uiteraard in samenwerking met de ouders.” 

De gemeente zoekt pleegouders in alle soorten en maten. Dat kan al vanaf de leeftijd van 21 jaar en daarnaast zijn er geen voorwaarden voor de samenstelling van het gezin. Daarnaast is het mogelijk om op verschillende manieren pleegouder te zijn: voor lange tijd, tijdelijk, in deeltijd of juist in noodsituaties. 

AANMELDEN Meer informatie over de Week van de Pleegzorg en pleegzorgaanbieders staat op www.ede.nl/pleegzorg. Aanmelden voor de informatieavond kan tot uiterlijk maandag 2 november via pleegzorg@ede.nl. Deelnemers ontvangen een link naar de digitale bijeenkomst.

VERRASSING Behalve de werving van nieuwe pleegouders vindt de gemeente Ede het ook belangrijk om de huidige pleegouders in het zonnetje te zetten. Ruim 125 pleegouders woonachtig in Ede, die momenteel een of meerdere kinderen opvangen, ontvingen een verrassing voor het hele gezin als dank voor hun inzet. Wethouder Leon Meijer overhandigde woensdagmiddag het cadeau aan pleeggezin van der Wal uit Kernhem. De rest van de pleegouders heeft deze verrassing al ontvangen in de aanloop naar de Week van de Pleegzorg, die woensdag is begonnen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie