Afbeelding
Het Streek Lyceum Ede

Paarse vrijdag op Edese scholen: ‘Goed dat hier aandacht voor is’

Maatschappelijk

EDE Op diverse scholen in Ede wordt vandaag Paarse Vrijdag gehouden. De zogeheten Paarse Vrijdag is bedoeld om homo-, biseksuele, lesbische en transgenderjongeren en scholieren die op een andere manier niet hetero zijn, te laten weten dat ze erbij horen. 

Onder meer op Het Streek Lyceum aan de Bovenbuurtweg wordt er aandacht aan besteed. ,,Bij ons op school is het al heel normaal dat we met respect met elkaar omgaan, maar het is goed dat er op momenten zoals deze extra aandacht voor is”, legt rector Wilfred Nep uit.

PAARSE TINTEN ,,Op de school zijn vandaag paarse accenten te vinden. Zo kunnen kinderen die dat willen iets paars aan doen, en in de school hangen posters en hier en daar een vlaggetje. Maar het is vooral laagdrempelig en serieus. Wij doen niet aan paarse discolampen bijvoorbeeld.”

Ook het Pallas Athene College aan de Koekeltse Boslaan is in paarse tinten versierd. ,,Wij hebben de hele school versierd met paarse ballonnen en vlaggen en kinderen dragen paarse kleren. In de lessen wordt er niet extra aandacht aan besteed, maar er hangen wel posters in de school en de leerlingen die dit organiseren zijn beschikbaar om extra informatie te geven of om een gesprekje aan te gaan als iemand dat wil”, legt eerstejaars leerling Ronja uit.

(De tekst gaat onder de foto verder)


Paarse vlaggetjes op het Pallas Athene College. - Pallas Athene College

ZICHZELF ZIJN Op de twee Edese scholen wordt Paarse Vrijdag al meerdere jaren gevierd. ,,Het is nu wel de eerste keer dat het wat groter aangepakt wordt met de versiering enzo”, zegt Ronja. ,,Dat komt aan de ene kant omdat het organiserende groepje wat groter is dan andere jaren, maar ook omdat het gewoon een belangrijk thema is. Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en dat willen we op deze manier laten zien.”

VERTROUWENSPERSONEN Dat het belangrijk is om aan dit thema aandacht te besteden, onderschrijft ook Nep. Op zijn school organiseert de leerlingenraad altijd wat omtrent Paarse Vrijdag. ,,Vandaag is dat een filmpje die in alle klassen als dagopening wordt getoond. Iedereen mag iedereen liefhebben, daar gaat het filmpje over. Dat je mag zijn wie je bent. Daar wordt dan verder in de lessen ook over doorgepraat. Verder is er een informatiepunt voor in de pauze en de vertrouwenspersonen zijn vandaag wat extra zichtbaar en aanspreekbaar, omdat we soms ook wel zien dat dit thema wat losmaakt bij leerlingen.”

Kijk voor meer informatie op www.paarsevrijdag.nl en op www.coc.nl

door Sander van Snippenberg

Het is de elfde keer dat Paarse Vrijdag wordt gevierd op middelbare scholen en mbo’s in heel Nederland. Daarnaast doen dit jaar voor het eerst ook basisscholen mee. Topsporters en bekende Nederlanders geven online gastlessen voor de basisscholen. Onder anderen oud-voetbalcoach Louis van Gaal, acteur Frank Lammers, schaatser Jochem Uytdehaage en journalist Barbara Barend praten met de kinderen over diversiteit. Bij het ministerie van Onderwijs hijsen de ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven de regenboogvlag. De regenboog is dit weekend ook prominent aanwezig in het betaald voetbal, waar de cornervlaggen, speldjes op de kleding van de officials en plopkappen van verslaggevers de regenboogkleuren hebben. Aanvoerders spelen met een band waarop #OneLove staat, de naam van de KNVB-campagne tegen discriminatie.


Pallas Athene College

Afbeelding
advertentie
advertentie