Het VoordeBuurtfonds steunt activiteiten die de verbinding en betrokkenheid in een wijk vergroten.
Het VoordeBuurtfonds steunt activiteiten die de verbinding en betrokkenheid in een wijk vergroten. ...

Steun voor buurtprojecten regio Lunteren

16 december 2020 om 11:35 Maatschappelijk

LUNTEREN DBA advies, Zelfstandig adviseur van RegioBank, zoekt naar buurtprojecten om te ondersteunen voor het nieuwe initiatief het VoordeBuurt Fonds. Roel de Jong, directeur van DBA advies: ,,We zijn op zoek naar projecten die de verbinding en betrokkenheid in een wijk vergroten.”

In veel dorpen en kleine steden neemt het aantal sociale voorzieningen af. Ook de overheid is niet altijd meer van de partij. De Jong: ,,Alles trekt zich terug uit de dorpen en dan moeten mensen zelf initiatieven opstarten en daar wil RegioBank graag aan bijdragen.” Samen met het Oranjefonds heeft de bank het VoordeBuurt Fonds opgericht. RegioBank wil daarmee initiatieven steunen die de lokale betrokkenheid vergroten. Als Zelfstandig Adviseur van RegioBank draagt DBA advies projecten aan. Het is niet ongewoon voor RegioBank om zich hiermee bezig te houden. ,,Waar de grotere banken wegtrekken uit de dorpen zie je steeds meer dat de RegioBank die plek inneemt. Ze maken zich sterk voor lokale betrokkenheid.”

PROJECTEN Voor het fonds gaat het om projecten die hier aan bijdragen. ,,Zaken die iemand in zijn wijk wil doen om de verbinding en betrokkenheid te vergroten. Dat mensen bij elkaar brengt, zoals tuinieren, kaarten of een georganiseerde wandeling.” Het project moet een doorlopend karakter hebben en grotendeels door vrijwilligers gedragen worden. ,,De wijk moet dit nodig hebben, een jaarlijkse buren- of opruimdag. Denk aan een verzorgingshuis in de buurt, waarbij ouderen en kinderen bij elkaar komen. Een soort maatschappelijke stage die voor een structurele invulling zorgt.” De Jong nodigt ook bestaande projecten uit om bij het fonds aan te kloppen. ,,Als zij moeite hebben om de financiering rond te krijgen en nog iets nodig hebben, dan kan dat ook.”

CROWDFUNDING Het fonds bestaat sinds begin dit jaar, maar door de coronacrisis is het aanbod van projecten nog beperkt. ,,Omdat we sindsdien geen fysieke bijeenkomsten hebben, kost het wat meer tijd om geschikte projecten te vinden. Er gaat wel een poosje overheen voordat een project staat. Wanneer een aanvraag binnenkomt, wordt het gescreend, start er via het inzamelingsplatform een crowdfundingsactie en dan ben je twee á drie maanden verder.”

RUCHTBAARHEID Landelijk zijn er inmiddels een paar succesvolle projecten geweest. ,,Maar als DBA advies geven we hier graag meer ruchtbaarheid aan. Eigenlijk zijn we nog helemaal niet naar buiten geweest met dit initiatief. En daarom is dit is wel een mooie om in de krant te zetten.”

Iedereen die een goed idee heeft, kan bij DBA advies aankloppen. ,,In het proces zijn wij coach om daarbij te begeleiden. Wij doen de eerste screening. Als we denken dat iets past, dan leggen we het aan het fonds voor. Als zij het geschikt vinden, dan starten we een traject en daarbij worden wij ook weer ondersteund.”

De initiatiefnemer mag zelf ook aan de slag en zamelt via de crowdfundingsactie lokaal geld in. Hierdoor gaat het project in de buurt leven en dat zorgt voor leuke reacties. ,,Als het allemaal lukt, dan ben je met elkaar bezig om je in te zetten voor het goede doel. En daar doe je het voor.”

Voor meer informatie of voor het aanmelden van een project zie de website: www.voordebuurtfonds.nl

Afbeelding
Het team van DBA advies.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie