Afbeelding
Pixabay

Pleidooi voor toestaan pre-mantelzorgwoningen in Ede

5 maart 2021 om 14:30 Maatschappelijk

EDE ,,Het toestaan van pre-mantelzorg woningen, binnen en buiten de bebouwde kom, is een manier om meer woningen toe te voegen op grond die anders als tuin doorging. Dit hoeft dus niet ten koste te gaan van natuur of landbouwgrond”, aldus het raadslid Mark Obbink (CDA). Hij vraagt het Edese college of dit geen mogelijkheid is voor Ede. ,,De gemeente Barneveld heeft al een wijziging gemaakt om het plaatsen van pre-mantelzorg woningen zowel binnen de bebouwde kom als daarbuiten mogelijk te maken. Dat is een goede manier om ook voor inwoners met een normaal inkomen een juiste woning te vinden.”

door Gerard van Wijk

Volgens Obbink begint het huisvestingsprobleem steeds meer de vorm van een huisvestingscrisis aan te nemen. ,,Gelukkig zijn er initiatieven en richtingen waarin er mee gedacht wordt met de gemeente hoe wij op een verantwoorde, creatieve manier, voor vele doelgroepen de juiste woning mogelijk kunnen maken.” Er zijn zorgen om de beschikbare woningen voor starters, maar ook voor senioren. ,,Als senioren naar een woning verhuizen die meer bij de levensfase passen, laten zij een huis achter en kan de woningcarrousel draaiende worden gehouden.”

In herinnering wordt gebracht dat de PCOB Ede recent de mogelijkheden van individuele en collectieve huisvesting voor ouderen heeft onderzocht en daarover een notitie heeft gepubliceerd. ,,In haar rapport ‘Zorgen voor morgen’ komt de werkgroep met een handreiking voor ouderen en aanbevelingen aan de gemeente om tot een wenkend perspectief voor huisvesting van ouderen te komen.” Het college heeft al aangegeven een onderzoek te doen naar aanbod en vraag van plekken waar ouderen in Ede kunnen wonen met zorg. Volgens Obbink is het niet nodig om te wachten op dit plan van aanpak. ,,Voer op korte termijn uit wat nu al kan, het zogenaamde laaghangende fruit.”  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie