Nino Hartjes wil ambulanceverpleger worden en mensen helpen. Als EHBO-vrijwilliger van het Rode Kruis helpt hij al jaren bij evenementen.
Nino Hartjes wil ambulanceverpleger worden en mensen helpen. Als EHBO-vrijwilliger van het Rode Kruis helpt hij al jaren bij evenementen. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

EHBO’er Nino weet hoe te handelen

5 oktober 2021 om 19:30 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Nino Hartjes
Leeftijd: 18 jaar
Woonplaats: Ede
In het dagelijks leven: Student Verpleegkunde HAN
Vrijwilligerswerk: Hulpverlener EHBO
Organisatie: Rode Kruis
Quote: ‘Fijn dat ik mensen kan helpen als er iets gebeurt!’

EVENEMENTEN Een wielerwedstrijd, de Airborne luchtlandingen of een wandeltocht. Bij elk evenement, klein of groot, staan de vrijwilligers van het Rode Kruis paraat. ,,Je hoopt dat er niets ernstigs gebeurt, maar als dat wel zo is, dan kunnen we direct helpen”, vertelt Nino Hartjes. De 18-jarige heeft als EHBO’er al heel wat langs zien komen: schaafwonden, valpartijen, een allergische reactie op een wespensteek etc.

AMBULANCE Als kind van een jaar of acht wist Nino al dat hij later verpleger op de ambulance wilde worden. Toen hij dertien was begon hij bij het Rode Kruis aan zijn eerste EHBO-cursus. Een tweede jeugdcursus volgde snel daarna, evenals een uitgebreide EHBO-cursus met daarin een reanimatiecursus. Als jeugdlid draaide hij al vaak mee in een EHBO-team en deed de nodige ervaring op. Zijn vrijwilligerswerk als EHBO’er bevalt hem prima en zodoende weet hij zeker dat verpleegkunde inderdaad de juiste toekomst voor hem is.

DIT PAST BIJ MIJ ,,Als vrijwilliger bij het Rode Kruis heb ik veel geleerd”, vertelt Nino. ,,Ik weet nu ook dat ik de goede eigenschappen heb om in de verpleging te werken. Ik sta graag klaar voor anderen en kan goed met mensen omgaan. Het is belangrijk om mensen gerust te stellen, of het nu een peuter is of een oudere. Ook samenwerken is belangrijk.”

GGD De afgelopen periode heeft Nino zich vooral nuttig gemaakt bij de coronavaccinaties van de GGD. Hij hielp bij de ontvangst en ondersteuning van (zorgbehoevende) mensen. Maar nu kijkt hij uit naar de evenementen die de komende tijd weer mogelijk zijn en waarbij hij als EHBO’er kan helpen.

OOK JEUGD Nino is niet de enige jongere die enthousiast is om zich in te zetten bij het Rode Kruis. Het valt hem op dat de belangstelling voor de EHBO-cursussen onder de jeugd aan het toenemen is: ,,Tof om te zien dat steeds meer mensen dit gaan doen. Bij de laatste EHBO-cursus waren er een stuk of twintig jeugdleden (leeftijdscategorie 11-14 jaar). Het Rode Kruis is leuk en nuttig! Het is fijn om te weten hoe te handelen als er op straat iets gebeurt of als iemand in je omgeving hulp nodig heeft.”

De volgende keer: Hester Bats bij TUD

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie