Ellen op haar vertrouwde plekje achter de balie bij Bethanie waar ze zich met veel plezier inzet als vrijwillig gastvrouw.
Ellen op haar vertrouwde plekje achter de balie bij Bethanie waar ze zich met veel plezier inzet als vrijwillig gastvrouw. Doriet Willemen
Vrijwilliger in beeld

‘Blij met plekje bij warme organisatie’

22 september 2021 om 11:26 Maatschappelijk

EDE 2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei soorten en maten, net zoals er ook heel veel verschillende vrijwilligers bestaan. In deze rubriek vertellen mensen uit Ede (of uit een van de omliggende dorpen) wat zij voor vrijwilligerswerk doen en waarom.

Naam: Ellen
Leeftijd: 60 jaar
Woonplaats: Ede
Vrijwilligerswerk: receptie /gastvrouw
Organisatie: Woon- Zorg en Dienstencentrum Bethanië
Quote: ‘Zij zijn blij met mij en ik ben blij met hen’

WARM WELKOM Het is alweer twaalf jaar geleden dat Ellen begon achter de balie van het verzorgingshuis Bethanië: ,, Ik had op dat moment een betaalde baan, maar zocht een plek waar ik me ook als vrijwilliger kon inzetten. Bij Bethanië zochten ze in die tijd iemand voor de balie op zaterdagavond. Het kantoortje bij de ingang is dan dicht en op deze manier is er toch een warm welkom en een aanspreekpunt wanneer bezoekers en bewoners ’s avonds de hal binnenkomen.”

VAN JONG NAAR OUD Toen Ellen als vrijwilliger startte bij Bethanië, werkte ze doordeweeks bij de Hogeschool Utrecht. ,,Ik was in die tijd de spin in het web bij een informatiepunt voor studenten en vond het wel een mooie combinatie. Door de week had ik contact met jongeren, die nog aan het begin van hun leven stonden, en in het weekend ontmoette ik juist mensen die al veel levenservaring hadden. Het is ontzettend leuk om gastvrouw te zijn in Bethanië. Het werk is heel afwisselend en er gebeurt altijd wat. Het is hier een komen en gaan van mensen.”

VERANDERINGEN Toen in maart 2020 corona uitbrak, werd Ellen gevraagd of ze vaker kon komen helpen bij de balie. De hygiëneregels en de registratie van de bezoekers kostte het personeel namelijk erg veel tijd. ,,Er was ondertussen in mijn situatie veel veranderd”, vertelt Ellen, ,,Door het overlijden van mijn man en het verlies van mijn betaalde werk, zat ik veel thuis. Ik wilde graag helpen en het vrijwilligerswerk bij Bethanië gaf mij weer structuur en afleiding. Drie ochtenden per week wordt er nu op mij gerekend. Prima! Ik maak ik me nuttig en ik ben lekker onder de mensen.”

WAARDERING Ellen is een vertrouwd gezicht geworden in het woonzorgcentrum. Ze beantwoordt vragen, wijst bezoekers de weg, maakt een praatje met de bewoners, neemt postpakketjes aan en verzorgt allerlei andere voorkomende zaken. ,,Ik voel me hier heel erg gewaardeerd”, vertelt ze. ,,Zij zijn blij met mij en ik met hen. En, ook niet onbelangrijk, er is oprechte belangstelling voor hoe het met mij gaat. Ik help heel graag mee in deze warme organisatie.”

De volgende keer vertelt Nino Hartjes over zijn inzet als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Dit artikel wordt u aangeboden door meerdere samenwerkende vrijwilligersorganisaties. ,,Vrijwillige inzet, voor iedereen is er iets passends. Graag willen we samen met u gaan ontdekken wat dat is. Bel daarvoor Malkander: 0318-208080.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie