Afbeelding
ANP

Noodopvang Afghanen in Harskamp sluit 1 december

26 november 2021 om 12:55 Maatschappelijk

HARSKAMP De noodopvang voor Afghaanse evacués op de Legerplaats Harskamp wordt volgens plan rond woensdag 1 december beëindigd. 

Dat zegt woordvoerster Carmen Schothuis van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De noodopvang in barakken op het kazerneterrein werd 24 augustus in gebruik genomen en biedt plek aan maximaal achthonderd vluchtelingen.

In eerste instantie was de afspraak dat de noodopvang tot begin oktober in gebruik zou blijven. Die einddatum werd vanwege het landelijke tekort aan opvangplekken twee keer opgeschort, eerst tot 1 november en daarna tot 1 december.

ZOUTKAMP Tot voor kort verbleven er nog zo’n 700 Afghanen in Harskamp. ,,Van hen zijn er vorige week circa 450, verdeeld over enkele dagen, overgebracht naar de noodopvang op Defensieterrein in het Groningse Zoutkamp. En daarnaast enkele groepjes naar de noodopvang in de Friezenhal in Leeuwarden’’, vertelt Schothuis. ,,Voor de ongeveer tweehonderd mensen die nu nog in Harskamp verblijven, zoeken we de komende dagen elders een plek. Waar weet ik nog niet, we zijn elke dag bezig met het vinden van nieuwe noodopvang. Maar we gaan er wel vanuit dat het uiterlijk 1 december lukt.’’ 

Vandaag werd bekend dat er vanaf half december een noodopvang komt voor honderd asielzoekers in een school in Deventer. En sinds gisteren - donderdag 25 november - is noodopvang voor maximaal 500 asielzoekers mogelijk in de Expo Hal in Assen.

SCHIETBANEN Het COA kan de noodopvang op de Legerplaats Harskamp niet langer openhouden, omdat op dit terrein de belangrijkste schietbanen van Defensie zijn gevestigd. ,,De schietoefeningen zijn deels al enige tijd uitgesteld, maar Defensie wil de banen vanaf december weer volledig gebruiken’’, aldus Schothuis.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie