Afbeelding
Gemeente Ede

Opvanglocatie in Harskamp voor Oekraïense vluchtelingen zit vol

8 maart 2022 om 09:18 Maatschappelijk

HARSKAMP De tijdelijke opvanglocatie in Harskamp voor Oekraïense vluchtelingen zit op dit moment vol. Dat meldt de gemeente Ede dinsdagochtend. ,,We zijn met het Rijk en de veiligheidsregio in gesprek over waar de vluchtelingen die nu aankomen naar doorgestuurd moeten worden. Als we daar meer over weten, communiceren we dat direct.”

Vanwege de drukte moesten mensen op noodbedden slapen in ruimtes die daarvoor niet bestemd zijn, zo meldt het COA dinsdag. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers kunnen er in Harskamp geen nieuwe vluchtelingen meer bij. Zij moeten zich nu elders melden. 

,,Dit kunnen we niet nog een dag zo doen”, aldus een woordvoerster van de gemeente. Ook het COA zegt dat het belangrijk is ,,dat op veel meer plekken in het land opvangmogelijkheden komen, vandaag al en ook de dagen daarna”. Nederland kampte al voordat de oorlog uitbrak met een tekort aan plekken voor asielzoekers.

De eerste groep van 120 vluchtelingen uit het door oorlog getroffen land kwam vorige week vrijdag aan bij de Legerplaats Harskamp. Op het kazerneterrein is plek voor maximaal 950 vluchtelingen. Die kunnen daar in principe tot en met 31 mei blijven, aldus het ministerie van Defensie.  

Harskamp is een belangrijke oefenlocatie voor het leger. Mensen die worden opgevangen in Harskamp worden van tevoren gewaarschuwd voor eventuele schoten en knallen die te horen zijn. Vorig jaar werden er nog achthonderd evacués opgevangen uit Afghanistan. De laatste Afghaanse vluchtelingen verlieten Harskamp begin december vorig jaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie