Afbeelding
Gemeente Ede

Tijdelijke opvang 950 vluchtelingen Oekraïne in Harskamp

4 maart 2022 om 11:44 Maatschappelijk

HARSKAMP Een eerste groep van 120 vluchtelingen uit Oekraïne is donderdag in drie bussen gearriveerd op de Legerplaats Harskamp. De verwachting is dat de opvanglocatie snel volloopt, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)

Harskamps Belang is door de gemeente op de hoogte gesteld. Waarschijnlijk volgt maandag een informatiebijeenkomst. Dan kunnen Harskampers vragen stellen aan burgemeester René Verhulst en vertegenwoordigers van het COA en andere betrokken organisaties.

MAXIMAAL 950 Op het kazerneterrein is plek voor maximaal 950 vluchtelingen, meldt de gemeente Ede. Die kunnen daar in principe tot en met 31 mei blijven, aldus het ministerie van Defensie. In de tweede helft van vorig jaar fungeerde een deel van de legerplaats al ruim drie maanden als noodopvang voor evacués uit Afghanistan.

De organisatie Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) verbindt hulpvraag van vluchtelingen en aanbod via lokale initiatieven met elkaar. Er worden al sportactiviteiten voor kinderen gecoördineerd door CVVE samen met Malkander en Sportservice Ede. Meer informatie is te vinden op de site www.cvvede.nl en sociale media van CVVE.

ZONDER VISUM Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland volgens het COA inreizen zonder visum, dankzij het Associatieverdrag dat de Europese Unie in 2017 met Oekraïne sloot. Zij hoeven dus geen asiel aan te vragen. Mensen met een geldig paspoort mogen hier negentig dagen vrij verblijven. ,,De gemeenten helpen Oekraïners die een verblijf nodig hebben’’, aldus het COA.

SNEL VEEL MENSEN De Legerplaats Harskamp (Generaal Winkelmankazerne) wordt door Defensie beschikbaar gesteld voor opvang, omdat dit een plek is waar snel veel mensen tegelijk opgevangen kunnen worden. De gemeente Ede meldde dinsdag al hier welwillend tegenover te staan.

SCHIETOEFENINGEN Op het uitgestrekte kazerneterrein worden vrijwel dagelijks schietoefeningen gehouden, omdat de legerplaats een belangrijke oefenlocatie voor het leger is. Een woordvoerder van het COA zegt dat de opvangorganisatie hiervan tevoren op de hoogte was. De Oekraïeners die naar Harskamp komen, worden vooraf gewaarschuwd voor eventuele schoten en knallen die te horen zijn. 

Tijdens de noodopvang van Afghaanse vluchtelingen werden de schietoefeningen tijdelijk stilgelegd. ,,Vanwege de oorlog in Oekraïne is het nu belangrijk dat de paraatheid van het leger op peil blijft. Daarom gaat het opleiden, trainen en oefenen onverminderd door”, aldus het ministerie van Defensie.

BIJZONDERE LOCATIE Harskamp is volgens het COA voor de opvang een bijzondere locatie. ,,In afwijking van andere opvangplekken voor niet-asielzoekende Oekraïeners wordt de opvang hier verzorgd door de gemeente Ede en het COA samen. Het COA neemt in Harskamp het voortouw vanwege de grote ervaring en het benodigde opstarttempo, naast de personele expertise die het COA in huis heeft. Daarna wordt gezocht naar een moment waarop de gemeente Ede de opvang van het COA zal overnemen, in delen of geheel.’’ VluchtelingenWerk en het Rode Kruis verlenen assistentie. 

PENDELDIENST Voor Oekraïense vluchtelingen die vanaf station Ede-Wageningen naar de locatie in Harskamp moeten is er zaterdag 5 maart en zondag 6 maart van 9.00 tot 17.00 uur een pendeldienst, meldt de gemeente Ede. ,,Bel daarvoor naar 06-21506888.’’ 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie