Oekraïense vluchtelingen bij de opvanglocatie in gemeente Ede
Oekraïense vluchtelingen bij de opvanglocatie in gemeente Ede Gemeente Ede

Op1 maakt live uitzending vanuit Harskampse opvanglocatie voor Oekraïners

15 april 2022 om 13:09 Maatschappelijk

EDE (ANP) - Het programma Op1 maakt maandag een speciale uitzending vanuit vluchtelingenopvang Harskamp in Ede, meldt BNNVARA vrijdag. Presentatoren Nadia Moussaïd en Hugo Logtenberg praten met Oekraïense vluchtelingen die wonen in het kamp en vrijwilligers die actief zijn in de opvang.

Burgemeester René Verhulst van Ede is te gast om te spreken over de gevolgen die de opvang heeft in de kleine gemeenschap die in Harskamp woont, aldus de omroep. Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid schuift aan om “te schetsen welke effecten de komst van zoveel Oekraïners heeft op de Nederlandse samenleving”.

Op de legerplaats Generaal Winkelmankazerne worden honderden Oekraïners opgevangen die gevlucht zijn vanwege de oorlog in hun land. Ze wonen er in gebouwen van defensie. Hoe lang de vluchtelingen op de legerplaats zullen verblijven is niet bekend.

Het is volgens BNNVARA “zeer uitzonderlijk” dat een live tv-uitzending wordt toegelaten in een Nederlands vluchtelingenkamp. “Maar de enorme toestroom van Oekraïense oorlogsvluchtelingen was aanleiding voor de gemeente Ede om een uitzondering te maken”, aldus de omroep.

De omroep laat weten dat de Oekraïners die tijdens de uitzending aan het woord komen, “worden geselecteerd na research van de redactie”. Ze spreken Engels, maar krijgen geen mediatraining. De vluchtelingen worden begeleid door “redacteuren die dit normaal ook doen en door gastvrouwen”.

Met de uitzending zegt Op1 te willen “laten zien hoe opvang van vluchtelingen er daadwerkelijk uitziet”.

“Er heersen veel vooroordelen over de opvang van vluchtelingen in Nederland in het algemeen en ook over Oekraïners, zeker ook in relatie tot de krappe woningmarkt”, aldus een woordvoerder. “Wij willen laten zien hoe het is om daar te leven, zonder dat je weet hoe lang je zo moet leven. Wat doe je de hele dag en hoe houd je perspectief?”

VluchtelingenWerk Nederland is blij met de uitzending van Op1. “Het gesprek gaat nog te vaak óver vluchtelingen in plaats van mét vluchtelingen. De komst van Oekraïense vluchtelingen heeft een grote impact op onze samenleving en die wordt in de toekomst mogelijk alleen maar groter. Het is belangrijk dat iedereen kan zien voor wie we het doen, wat zij nodig hebben en wat wat zij er zelf van vinden”, stelt een woordvoerder. De organisatie zou “het liefst iedere Nederlander een keer een vluchteling laten ontmoeten en een kijkje willen laten nemen in een opvanglocatie”.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie