Afbeelding
Pixabay

562 Oekraïners verblijven in gemeente Ede

25 november 2022 om 18:51 Maatschappelijk

EDE Op dit moment verblijven 562 Oekraïners in de gemeente Ede. De gemeente heeft de taakstelling om 434 de oorlog ontvluchte Oekraïners op te vangen. Op de gemeentelijke opvanglocatie Harskamp is ruimte om aan deze taakstelling te kunnen voldoen. De verwachting van het college is dat deze taakstelling in de toekomst zal gaan toenemen.

In de gemeentelijke opvang verbleven medio november 322 Oekraïners en in de particuliere opvang gaat het om 240 Oekraïners. De opvang in de Harskamp is met zes maanden verlengd tot en met 31 mei volgend jaar. 

LEEFGELD De gemeentelijke afdeling werk en inkomen heeft een hercontrole uitgevoerd bij de particuliere opvang om onder meer te controleren of het leefgeld rechtmatig wordt verstrekt. De controle heeft geleid tot 28 herzieningen en beëindigingen van verstrekkingen van het leefgeld. Volwassenen en kinderen krijgen 250 euro leefgeld per maand per persoon. Dit bestaat uit 205 euro voor voedsel en 55 euro voor kleding en andere persoonlijke spullen. 

Vanaf 1 februari volgend jaar wordt het leefgeld gesplitst in eetgeld en leefgeld. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen ontvangen naast het leefgeld een extra toelage per maand, te gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. 

TEKORTEN ,,Beëindigen van leefgeld heeft vaak als reden dat de persoon in kwestie verplaatst is naar een andere locatie in Nederland, of dat de persoon vertrokken is naar of haar geboorteland. In de toekomst zal er vaker een hercontrole worden uitgevoerd.” Geconstateerd wordt dat het onderwijs aan Oekraïners, en aan andere groepen nieuwkomers, tegen zijn grenzen aan loopt. ,,Dit onder meer vanwege een tekort aan gekwalificeerd personeel, terwijl er nog verschillende groepen nieuwkomers zullen arriveren komende periode. Dit is een landelijk gedeeld beeld.” De gemeente Ede werkt samen met andere regiogemeenten en scholen aan oplossingen. 

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie