Vluchtelingen in Harskamp
Vluchtelingen in Harskamp Gemeente Ede

Gemeente Ede helpt Oekraïense vluchtelingen bij het vinden van werk

21 april 2022 om 16:41 Maatschappelijk

EDE De gemeente Ede wil vluchtelingen uit Oekraïne zo snel mogelijk helpen bij het vinden van werk. Vluchtelingen die op de opvanglocatie in Harskamp verblijven, kunnen sinds kort op een digitaal formulier aangeven dat zij op zoek zijn naar een baan en over welke beroepservaring zij beschikken. 

Nadat iemand het formulier heeft ingevuld, gaat een werkconsulent van de gemeente met hem of haar in gesprek om een match te maken met een werkgever in de regio.

WAARDIGHEID EN ONAFHANKELIJKHEID De eerste gesprekken om vluchtelingen te begeleiden naar werk hebben inmiddels plaatsgevonden. Op 25 april organiseert het WerkgeversServicepunt regio Foodvalley een speciale informatiemarkt om werkgevers uitleg te geven over de situatie en te inventariseren welke opdrachten zij hebben.

,,Enorm belangrijk want werk kan mensen veiligheid, waardigheid en onafhankelijkheid bieden, dingen die ontheemden nu het meest nodig hebben”, aldus wethouder Hester Veltman. ,,Bedoeling is om vluchtelingen met het initiatief te helpen, maar ook het bedrijfsleven heeft baat bij extra werkkrachten. Vooral in de horeca, tuinbouw en evenementen-sector zien we dat er momenteel veel vacatures zijn.’’  

NEDERLANDS SPREKEN Dat Oekraïners niet meteen Nederlands spreken, hoeft geen probleem te zijn. Veltman: ,,Vaardigheden zijn belangrijk maar het belangrijkste is dat mensen willen leren. Het is vaak voldoende dat ze maar een klein mondje Engels praten, de rest leren wij hen dan wel, zeggen veel bedrijven.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie