Afbeelding
tedxmedia

Gemeente Ede opent crisisnoodopvang aan de Galvanistraat in Ede

24 januari 2023 om 13:40 Maatschappelijk

EDE Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een crisisnoodopvang (CNO) te openen in een leegstaand kantoorgebouw aan de Galvanistraat 9 in Ede. Op deze locatie zal de gemeente een opvang openen voor maximaal 111 asielzoekers. Dit is in eerste instantie voor een periode van zes maanden. Dat laat de gemeente weten in een persbericht. ,,Via verschillende kanalen worden beelden getoond van de situatie in het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Dit centrum en andere asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol’’, zegt de gemeente

De Rijksoverheid vraagt hulp van alle gemeenten om deze mensen op te vangen. Burgemeester René Verhulst: ,,Als Ede voelen we ons verplicht om, naast de opvangmogelijkheden die wij al beschikbaar hebben, ook de gemeente Ter Apel te helpen en de druk op hun gemeente te verlichten. In onze veiligheidsregio geldt dat er 450 vluchtelingen worden opgevangen. Daar leveren wij nu en aandeel in en daar hebben alle gemeenten een verantwoordelijkheid in. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders een tijdelijke crisisnoodopvang creëren.”

Als Ede voelen we ons verplicht om ook de gemeente Ter Apel te helpenDAGBESTEDING Het gaat om opvang voor in ieder geval een half jaar vanaf 1 maart 2023. Voor afloop van deze periode wordt gekeken of de opvang verlengd wordt. ,De opvanglocatie wordt volgens de gemeente sober en functioneel ingericht. De gemeente beheert de crisisnoodopvang en zorgt voor dagbesteding. Wethouder Karin Bijl (inburgering en integratie): ,,Ook zorgen we voor activiteiten die het samenleven in de omgeving bevorderen. Zo willen we bijvoorbeeld Nederlandse taalles aanbieden en sportactiviteiten. Mooi om te zien hoe verschillende organisaties ons daarbij willen helpen.” Naar verwachting zullen de mensen die nu in gemeenten Overbetuwe en Rheden opgevangen worden naar Ede komen. De opvang daar sluit in maart.

PROCEDURE Het college van burgemeester en wethouders heeft het besluit genomen om het pand aan de Galvanistraat aan te huren en in te richten voor de asielzoekers. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om hierover een verklaring van geen bedenkingen te verlenen. ,,Dit betekent dat het besluit niet meer gewijzigd kan worden, maar de gemeenteraad het college wel kan vragen rekening te houden met bepaalde zaken. De gemeenteraad zal op 26 januari en 9 februari over de crisisnoodopvang vergaderen’’, aldus gemeente Ede.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie