Afbeelding
Gemeente Ede

Uitgiftepunt gratis menstruatie-producten op Dulon College in Ede

3 februari 2023 om 13:45 Maatschappelijk

EDE Ook het Dulon College in Ede heeft sinds donderdag een uitgiftepunt voor menstruatieproducten, ook wel een MUP genoemd. Het is een extra voorziening voor vrouwen en meisjes die weinig of niet genoeg financiële middelen hebben om deze producten zelf aan te schaffen. Bij dit uitgiftepunt mogen ze die gratis meenemen. Inmiddels zijn er in de gemeente Ede meer dan tien van dit soort punten gerealiseerd.

Wethouder Karin Bijl (inkomen en schulddienstverlening) verrichtte samen met een studente donderdag de officiële opening en legt uit waarom een dergelijk uitgiftepunt zo hard nodig is, zeker met de almaar stijgende inflatie in het achterhoofd. ,,Helaas zijn er ook in ons welvarende land veel vrouwen en meisjes die tampons of maandverband niet kunnen betalen. Dat beperkt hen in hun doen en laten en zorgt ervoor dat zij niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Het mag niet zo zijn dat je hierdoor bijvoorbeeld niet naar school kunt en daardoor een les, een examen of je vrienden mist. Ik ben daarom heel blij met dit initiatief dat voor sommige meiden echt verschil kan maken.”

ARMOEDEFONDS

De MUP op het Dulon College is te vinden op het genderneutraal toilet op de begane grond en wordt op aanvraag aangevuld door het Armoedefonds. De gemeente Ede is in 2022 met de realisatie van de uitgiftepunten gestart na verschijning van het FNV-rapport ‘Menstruatie-armoede in Nederland’. Op de www.ede.nl/mup staat een overzicht van alle punten in gemeente.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie