Gert van Dalen: ,,Rondje om de Koepel is misschien wel één van de mooiste lopen van Nederland.''
Gert van Dalen: ,,Rondje om de Koepel is misschien wel één van de mooiste lopen van Nederland.'' Eigen foto

'Geheimen zijn er om te koesteren'

2 oktober 2019 om 18:18 Mensen Op de man/vrouw af

LUNTEREN Gert van Dalen organiseert dit jaar voor de eerste keer het Rondje om de Koepel in Lunteren, dat zaterdag gaat plaatsvinden.

Leeftijd: 64 jaar

Woonplaats: Lunteren

Burgerlijke staat: Gehuwd

Beroep: Tot twee jaar geleden hield ik mij bezig met pensioencommunicatie. Nu ben ik zelf met pensioen.

Vrijwilligerswerk: Ik verzorg de PR voor Vrijzinnig Lunteren, organiseer het Rondje om de Koepel en ben lid van een werkgroep van de Dorpsraad van Lunteren die een DorpsOntwikkelingsPlan gaat maken.

Hobby's: Naast hardlopen ga ik graag golfen. Ik ben lid van de Wageningse Golfclub. Een leuke en gemoedelijke vereniging die speelt op sportpark De Zoom in, uiteraard, Wageningen. Verder lees ik graag boeken, zoals thrillers, romans of boeken die gaan over spiritualiteit. Ik zing bij het koor Songs from the Heart en speel soms toneel.

Wat is Rondje om de koepel? Rondje om de Koepel (RodK) is misschien wel één van de mooiste lopen van Nederland. Het RodK is een loop die start bij Restaurant De Goudsberg, vlak bij het Middelpunt van Nederland. De hardloopwedstrijd brengt de lopers door Zandafgraving De Goudsberg en het prachtige Lunterse Buurtbos. Een groot gedeelte van de route lopen de deelnemers onder de beschutting van bomen. De bewegwijzering vindt plaats door bordjes met pijlen, linten of plaatselijk door verkeersregelaars en vrijwilligers. Om de kilometer wordt de afstand aangegeven. Bij de finish is er een waterpost aanwezig, maar iedereen kan ook genieten van wat het restaurant te bieden heeft. Kortom, een geweldige ervaring om het rondje een keer te lopen. Dat kan met de 5 km loop of over de 10 km route. En voor degenen die in of na 2008 zijn geboren, is er de 1 km kidsrun. Die kidsrun is dit jaar een hele uitdaging. Dat komt door de nodige hoogtemeters.

Hoe lang bent u al betrokken bij Rondje om de koepel? Sinds dit jaar ben ik bij de organisatie betrokken. Voorgaande jaren liep ik het rondje als deelnemer.

Waarom is het Rondje om de koepel volgens u het mooiste rondje van Nederland? Het Lunters Buurtbos, Middelpunt van Nederland en de bijzondere zandafgraving in één loop, dat vind je nergens.

Wat maakt het Rondje om de koepel bijzonder? De inzet van de vele vrijwilligers maakt het rondje mogelijk. Zonder hen zou het niet lukken. Natuurlijk ook de sponsoren, waarvan de hoofdsponsor, Onderweegs & De Groot Accountants & Adviseurs, dat nu al voor het tiende jaar doet. Met elkaar de schouders eronder, echt aanpakken op z'n Lunters.

Hoelang bent u bezig met de organisatie? Dit jaar is mijn eerste jaar in de organisatie. Het kost in de laatste weken voor RodK van een halve dag in de week tot drie dagen in de laatste week.

Welk goed doel heeft u gekozen voor de opbrengst en waarom? Rally for Kids is het goede doel waar we dit jaar voor lopen. Kinderen een unieke belevenis geven, is het doel van die organisatie. Zij laat gezinnen met zieke of gehandicapte kinderen (van 6 tot en met 17 jaar oud) een geweldige dag beleven door hen in aanraking te brengen met de rally en 4×4 autosport.

Bent u zelf ook goed in hardlopen? Ik loop twee keer in de week een rondje. Heerlijk ontspannen en het hoofd raakt vaak lekker leeg.

Is er nog meer te doen tijdens het evenement dan alleen hardlopen? De toeschouwers kunnen de rallyauto's van Rally for Kids bekijken, de prachtige uitkijktoren tegenover de startlocatie, Restaurant De Goudsberg, uitkijktoren De Hessenhut beklimmen en natuurlijk genieten van de mooie locatie en omgeving. Trouwens, het restaurant is ook één van de vele sponsoren.

Wanneer is de dag geslaagd? Als de lopers aangeven dat ze een heerlijk Rondje om de Koepel hebben gelopen.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Buienradar, WhatsApp en een nieuws-app.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Reizen door Patagonië.

Wanneer gaat u dat doen? Binnen enkele jaren.

Wat hoopt u daar te vinden? Prachtige natuur en ik ben benieuwd naar de cultuur.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Met onze koningin om met haar te praten over de micro-kredieten en financiële 'geletterdheid' van mensen.

Lijfspreuk: Geniet nooit met mate.

Wat is uw definitie van geluk? Onbeschaamd plezier hebben in het leven dat je hebt.

Wat is uw slechtste gewoonte? Kijk niet naar het slechte, maar draai het ten positieve en geniet.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Ik heb geen favoriet programma, dus geen probleem als ik eens een programma mis. Trouwens, met uitzending gemist is alles terug te kijken.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Coen Verbraak, journalist en programmamaker. Prachtig hoe hij mensen interviewt en schitterende programma's maakt.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? (land, plek/regio, activiteit)? Een reis door Nieuw Zeeland en door Zuid Afrika en Namibië. Geweldig om de schoonheid van de oudste woestijn ter wereld in Namibië te zien. Hoe dieren er (over)leven. Van een torretje dat op z'n kop staat om de dauw tegen zijn schild te laten condenseren en zo water kan drinken, tot de spiesbok die z'n water en eten vindt waar wij denken dat er niets te vinden is.

Wat was als kind uw droomberoep? Dat had ik niet.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Ik ben opgegroeid in een harmonisch en liefdevol gezin. Dat is voor mij een dankbare herinnering.

Wie is uw grote voorbeeld? Sinds we kleinkinderen hebben, zijn die vier kinderen een geweldig voorbeeld van ongedwongen en zonder (voor)oordeel leven. Spelen is zo belangrijk. Dat doe ik graag met hen. Onder meer door het boek van Christa Anbeek, 'Voor Joseph en zijn broer', ben ik daar weer zeer van doordrongen geraakt.

Wat is uw favoriete muziek? Van klassiek tot pop. Ik heb geen speciale voorkeur.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat houd ik voor me. Geheimen zijn er om te koesteren.

Bent u gelovig? Ik ben lid van Vrijzinnig Lunteren en zeer geïnteresseerd in de levensvragen: waar kom ik vandaan, waar ga ik naar toe en wat doe ik hier? Ik ben opgegroeid in de protestant-christelijke traditie. Maar hoe beantwoorden andere tradities die vragen? En wat kunnen we daarvan leren?

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Liever niet. Maar ik kan genieten van een heerlijke maaltijd met lekkere wijnen en mooie gesprekken.

Favoriet eten? Heerlijke pasta.

Als u het voor het zeggen had in Lunteren, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik zou de straten veranderen in 'fietsstraten' waar auto's te gast zijn.

Wat zou u doen met een miljoen? En nieuwe golfset kopen en de rest schenken aan m'n kinderen en een goed doel, zoals Rally for Kids.

Wat is uw grootste ergernis? Als mensen alleen aan zichzelf denken ('Als ik het maar goed heb...') zonder zich om anderen te bekommeren. Niet bereid zijn om iets voor een ander over te hebben, maar egoïstisch voor zichzelf te kiezen.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Deze EdeStad met dit verhaal erin.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie