Afbeelding
Cultura/Vivien Killilia Best

Invloeden van allerlei culturen bij integratiediner

1 oktober 2019 om 06:45 Maatschappelijk

EDE Het integratiediner wordt donderdag 10 oktober voor de eerste keer in het Atrium van Cultura gehouden. ,,Het is een jaarlijks terugkerend iets, dat op meerdere plekken in Nederland georganiseerd wordt. Vorig jaar hebben we het samen met resto VanHarte gehouden in het Kernhuis. Dat was heel leuk", herinnert Esther Blok van Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) zich.

Jan de Boer

,,Het integratiediner wordt gehouden, omdat we het heel belangrijk vinden dat mensen elkaar ontmoeten'', zegt Ida Gorissen van Culturele Ontdekking en Ontmoeting via de Keuken (COOK). Ook vindt de organisatie het belangrijk dat vluchtelingen een beeld krijgen wie er hier in de omgeving woont en meeleeft. ,,Het is niet nodig dat iedereen weet wat er in welk land gekookt wordt. Bij COOK integreren we juist ieders achtergrond in de gerechten die we opdienen. We bieden seizoensgroenten, pompoen en courgette in deze tijd, aan en vragen aan de vrouwen wat zij vanuit hun cultuur doen met deze groenten."

ONTMOETING Zo zijn er al een aantal concepten ontwikkeld. ,,Vrouwen krijgen zo een beeld van wat er in Nederland wordt gegeten en we krijgen een beeld van elkaar over het koken in andere culturen." Esther Blok gelooft ook heel erg in de ontmoeting. ,,Je gaat je thuis voelen op een plek als je mensen kent. Het helpt Edenaren ook om de ontmoeting aan te gaan met nieuwkomers. Edenaren en de mensen die hier nieuw wonen kunnen van elkaar leren."

In het Atrium is volgens Hedzerd de Boer van Cultura maximaal plek voor honderd personen die mee willen eten tijdens het integratiediner. ,,Het is de manier om Cultura ook op een andere manier, dan alleen maar via de bibliotheek, te leren kennen. Samen eten is daar een heel geschikt middel voor. Iedereen moet eten, iedereen heeft verschillende smaken. Dat kun je tijdens het integratiediner mooi met elkaar combineren. Het sluit ook mooi aan bij de film Soufra, dat over een vrouw uit een Libanees vluchtelingenkamp gaat. Zij start met een aantal mensen uit een vluchtelingenkamp met een onderneming. Dat wordt uitgebouwd tot een hele serie van foodtrucks."

INVLOEDEN Het eten wordt allemaal klaargemaakt in buurthuis De Meerpaal. ,,Met de hulp van B&M catering uit Harskamp wordt het eten opgediend. Het zijn allemaal combinatie gerechten. Nederlandse seizoensgroenten zijn de basis, de gerechten zijn exotisch te noemen. De invloeden van allerlei culturen. Het is eten uit Marokko, Sri Lanka, Congo en bijvoorbeeld Syrië, een mix van allerlei soorten van eten. Het integratiediner wordt door COOK en CVVE samen met de stichting Sabiel georganiseerd. Het koken wordt voorbereid door allemaal vrouwen."

Het integratiediner begint om 18.00 uur, inloop 17.30 uur. Na afloop van het diner kan om 20.00 uur naar de documentaire 'Soufra' worden gekeken. Een kaartje alleen voor het eten kost 12.50 euro. ,,Voor 5.00 euro meer kun je ook naar de film." Het reserveren van kaarten kan via www.cultura-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie