Monique Rijsdijk op de motor in Vietnam.
Monique Rijsdijk op de motor in Vietnam. Privebezit Monique Rijsdijk

'In iedereen zit wel iets moois'

Mensen Op de man/vrouw af

EDE Monique Rijsdijk is fitnessdocent en groepsinstructeur, maar ook alleenstaande moeder van drie dochters en een zoon. Rijsdijk rijdt om de kick van vrijheid en snelheid motor en zou om die reden ook graag leren vliegen. Waar zij voor mag worden wakker gemaakt? Voor niets, de nacht is haar daar te dierbaar voor.

Ted Walker

[Leeftijd:] Ik heb net de mijlpaal van veertig bereikt. Hier begint het leven zegt men, ik ben benieuwd.

[Woonplaats:] Ik woon in Ede. Volgens een enquête woon ik in de gelukkigste stad van Nederland.

[Burgerlijke staat:] Ik ben alleenstaand met drie dochters en een zoon.

[Beroep:] Ik werk als fitnessinstructeur/groepslesdocent.

[Vrijwilligerswerk:] Helaas heb ik daar nu geen tijd voor.

[Hobby´s:] Ik houd van krachttraining, motor- of scooter rijden.

[Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media? (Facebook, Instagram, Twitter)] Ik probeer het niet te vaak te doen. Maar in mijn vrije tijd pak ik vaker mijn mobiel dan ik zou willen. Ik denk wel twee uur per dag.

[Drie belangrijkste apps op telefoon?] Maps, whatsapp, instagram.

[Prettigste moment van de dag?] Het avondeten en dan het liefst op de woensdag dan kook en eet ik samen zijn met al mijn vier kinderen (de oudste twee zijn het huis uit). Dit moment zou ik voor niks willen ruilen!

[Wat zou je graag doen, wat je nog nooit gedaan hebt?] Mijn vliegbrevet halen.

[Waarom wil je dat?] Ik rijd al motor en scooter, een vliegtuig is echt de overtreffende trap. De snelheid, en vrijheid lokken me.

[Met welke beroemdheid zou je een keer uit eten willen?] Als hij nog zou leven, met Michael Jackson en anders met John Travolta. Dan kunnen wij na het diner de scène dansen.

[O ja?] Ja dat lijkt me helemaal gaaf. Ik kijk films nooit voor een tweede keer. Maar deze heb ik echt tig keer bekeken. Net als dirty dancing.

[Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over je zeggen?] Ze zouden vragen hoe het met mijn gezondheid gaat. Ik moest vroeger veel naar het ziekenhuis.

[Waarom was je daar veel?] Ik was vaak ziek. Ik was veel moe en ik had veel buikklachten. Op een gegeven moment verbrijzelde er een botje in mijn teen had ik drie keer een hernia en kreeg ik een verlamming aan mijn been. Uiteindelijk bleek na hele heftige buikklachten bij toeval dat ik intolerant was voor gluten en dat ik daardoor in mijn leven tot dan toe te weinig voedingsstoffen binnen had gekregen. Toen ik glutenvrij ging eten kwam ik er pas achter hoe leuk het leven kan zijn. Vanuit daar ben ik opgebloeid en wilde ik instructrice worden. Om anderen ook te helpen gezond te zijn, worden en blijven.

[Lijfspreuk:] Probeer positief te zijn en niet alleen te denken.

[Kun je dat verder uitleggen?] Ja. Positief denken is heel mooi, maar ik zie vaak dat mensen daar blijven steken. Vandaar de aanmoediging om positief te zijn. Keuzes te maken die goed voelen en die jou en/ of je naasten op het pad houden dat naar je bestemming leidt.

[Wat is uw definitie van geluk?] Samen met mijn gezin ben ik definitief gelukkig.

[Wat is uw slechtste gewoonte?] Ik kan niet goed stil zitten.

[Waar geef je het meeste geld aan uit?] Leuke dingen doen, zoals concerten bezoeken, naar festivals gaan, genieten in een pretpark en aan vakanties.

[Welk tv-programma wil je niet missen?] Ik kan en wil alles missen. Ik geef daar niet zoveel om, maar ik vind 'Ranking the stars' altijd wel erg leuk

[Favoriete Netflix/HBO-serie?] La casa de papel

[Zou wel eens een dag willen ruilen met?] Verstappen op de dag van de race dan natuurlijk.

[Wat was tot nu toe de leukste vakantie? (land, plek/regio, activiteit)?] Vietnam. Afgelopen zomer ben ik in mijn eentje van Centraal naar Noord Vietnam gereisd. Van strand naar rivieren en van grotten naar rijstvelden (slapen bij de boeren) en bergen. Zo'n afwisselend heb ik een land nog nooit gezien. Ik heb de laatste dagen per motor afgelegd. Dit was ook echt het hoogtepunt van mijn trip. Vol adrenaline fijne mensen en omringd door immense bergen. Dus ja, dit was de reis van mijn leven! Dankbaar dat ik dit heb kunnen beleven

[Wat is je ergste vakantie-ervaring?] Dat was in België. Twee weken non stop regen met een dochter die toen nog niet kon lopen maar alleen kruipen…. Dat was geen succes op een camping.

[Wat was als kind je droomberoep?] Ik wilde graag danseres worden.

[Wat is je mooiste jeugdherinnering?] De playback show op school. Mijn buurvrouw had een gympakje omgetoverd tot een gliterpakje en ik deed Madonna na voor de hele school

[Wie is je grote voorbeeld?] Ik heb niet echt een voorbeeld. In iedereen zit iets moois.

[Favoriete muziek?] Michael Jackson is favoriet. Ik houd van pop, motown, rock en op een feestje goeie Techno (sluwe vos)

[Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van je weten?] Ik ben best een open boek dus zit nu hardop te denken. Misschien dat ik altijd de betekenis van mijn dromen opzoek?

[Wat was de betekenis van je laatste droom?] Een droom die me in ieder geval heel erg is bijgebleven is een droom die ik had nadat ik net verhuisd was. Ik droomde over puppies in een modderbad. Die puppies stonden voor vriendschappen die dierbaarder zouden worden en het modderbad voor naderend onheil. Ik heb daarna een blaasontsteking en een scooterongeluk gehad en met de vrienden die mij hielpen met verhuizen ben ik heel veel closer geworden. Zeg het maar, volgens mij is dit ook geen toeval.

[Bent u (bij)gelovig?] Jazeker!

[Gelovig of bijgelovig?] Ik voel sowieso heel snel de energie van mensen. En ik ben er van overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde. Zo heb ik bij het overlijden van mijn stiefvader iets moois ervaren. Op zijn rouwkaart stond een paardenbloem. Zo'n pluizige. De dag daarop keek ik met mijn dochter een film. Die begon met een pluizige paardenbloem waarvan de zaadjes door de wind werden meegenomen. Ik ben er van overtuigd dat wij deze film niet zomaar hebben opgezet.

[Waar kunnen ze je voor wakker maken?] Ik hou erg van slapen, dus liever niet!

[Favoriet eten?] Ik houd van alle rijstgerechten.

[Als je het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou je dan als eerste veranderen?] Een leuke gezellige plek creëren (binnen) waar jongeren bijeen kunnen komen. Het liefst ergens in het centrum in plaats van McDonald's of een coffeeshop.

[Wat zou je doen met een miljoen?] Mijn kinderen vaak meenemen op reis om zo samen dingen mee te maken, te zien en leren.

[Wat neem je in ieder geval mee naar een onbewoond eiland?] Mijn kinderen uiteraard! Maar als het om iets materieels gaat een goed zakmes en antibiotica.

[De volgende keer in deze rubriek:] Salman Ezzamoury.

advertentie