Tijani Zallali. ,,Ik zou willen vragen aan Edenaren om meer actief te zijn, te reageren en te luisteren naar de politiek.''
Tijani Zallali. ,,Ik zou willen vragen aan Edenaren om meer actief te zijn, te reageren en te luisteren naar de politiek.'' Bureau Spotlight
Bureau Spotlight

‘Sleutelfiguur’ Tijani Zallali: ‘Het gaat mij puur om de mens’

9 december 2020 om 17:00 Mensen

EDE Wie zijn ‘sleutelfiguren’ in de Edese samenleving? Bureau Spotlight zoekt ze op en interviewt inwoners die op een kleine of grote manier iets betekenen voor hun directe omgeving. Vandaag deel drie met Tijani Zallali, die zich met passie vrijwillig inzet om andere mensen te helpen.

Jan Peter Schouten/Bureau Spotlight

We spreken elkaar op zijn kantoor, vlakbij station Ede-Wageningen. Terwijl ik de microfoonstandaard uitpak, wordt de koffie gezet. De afgelopen weken hebben we geregeld gevraagd wie op een kleine of grote manier iets betekent voor de Edese samenleving. Tijani werd door één van onze lezers getipt. Die lezer noemde hem warm, bescheiden en gedreven.

In 1987 kwam Tijani met zijn ouders van Marokko naar Nederland. Hij was toen vijftien jaar. ,,Ik weet het nog steeds: het was donderdag 22 mei’’, vertelt hij. ,,We vlogen van Oujda naar Amsterdam en daarna door naar Amsterdam Osdorp. De volgende dag was een zonnige vrijdag. In Osdorp is eind mei altijd een braderie. Dat was toen ook, er was een markt, er waren mensen op straat. Dat vond ik fantastisch, maar dat was voor twee dagen. De maandag erna was alles en iedereen weg en ik dacht: wow, wat is dit? Ik dacht dat het gezellig was, maar het blijkt het toch anders te zijn.” Verzonken in de herinnering kijkt Tijani even de verte in. ,,Ja, de 22ste mei, dat weet ik nog heel goed.”

TOVERDOOS Het kostte Tijani best even tijd om in hier te aarden. ,,Het heeft wel een jaar gekost om een goede school te vinden en vrienden te maken. Om feeling te krijgen met de Nederlandse samenleving.” Tijani volgt na de middelbare school een opleiding tot boekhouder en in die branche gaat hij aan het werk.

Als zijn werkgever in 2002 naar Driebergen verhuist, verhuist Tijani mee om in de buurt te blijven. Inmiddels is hij getrouwd en vader. Tijani zoekt naar wat rust en ruimte voor zijn kinderen. ,,Uiteindelijk kwam Ede uit de toverdoos.”

AUTOBRANDEN In Ede zette Tijani zich jarenlang in voor Stichting Samenstede, een organisatie die inwoners bij elkaar wil brengen en hen uitdaagt om de verharde samenleving leefbaarder te maken.

,,We hebben mooie dingen bereikt met Samenstede’’, vindt Tijani. ,,Al helemaal in de wijk Veldhuizen, tijdens de periode van autobranden daar. Ik nam het initiatief om met de burgemeester een manifest te organiseren. Een soort protestmars vanuit de moskee naar de plek waar de meeste branden waren geweest. Er waren heel veel Edenaren die daar gehoor aan gaven. Ook mensen die actief waren in de kerk. Dat was het startpunt. We trokken samen op om te laten zien dat wij één zijn binnen de gemeente Ede en dat wij voor elkaar opkomen. Samen met de kerken in Veldhuizen hebben we een inzamelingsactie gehouden. We hebben veel mensen schadeloos gesteld, in samenwerking met de gemeente.”

Eenheid uitstralen, dat is belangrijk voor Tijani. Soms lijkt het anders: ,,Dat iedereen zijn eigen hok heeft. Of zijn eigen cirkel waarin hij leeft. Dat is niet zo. We leven in Ede samen. We hebben misschien dezelfde problemen die we samen kunnen oplossen. We hebben veel overeenkomsten en die moeten we koesteren en daarvoor opkomen.”

TEKORT In Ede mist Tijani wat hij zelf in Amsterdam wel meekreeg. ,,In Amsterdam deden alle jongeren wel iets. Ze zaten bij de Marokkaanse studentenvereniging, ze werkten of ze waren lid van een vereniging waar ze debatteerden. Degene met wie ik omging, ze hadden allemaal wel iets. Ik kwam iemand tegen die aan toneel deed, ik kwam iemand tegen die bij de Marokkaanse vereniging actief was en omdat ik uit een milieu kwam dat heel geïnteresseerd was, ging ik mee.’’

,,Hier in Ede zie ik dat niet’’, vervolgt hij. ,,Er is een tekort aan dat soort verenigingen. Er is tekort aan culturele activiteiten. Er is tekort aan hangplekken. Jongeren in Veldhuizen bijvoorbeeld. Ze hebben wel het Kernhuis en dat is goed, maar beperkt met regels. Je mag bijvoorbeeld niet vrij inlopen, maar moet op gezette tijden in en uit gaan.”

CAPABELE MENSEN We praten nog wat verder over wat in Ede anders is dan dat het voor Tijani in Amsterdam was. Hij kan er niet helemaal zijn vinger op leggen, maar ook vanuit de Marokkaanse of Turkse gemeenschappen ziet hij dat er weinig wordt ondernomen om iets op te zetten. Tijani: ,,Er zijn echt, ook in Ede, gigantisch veel capabele mensen om iets te ondernemen. Maar het netwerk, de weg daarnaartoe is er dus niet. Ede heeft geen aantrekkingskracht om iets zoals er in Amsterdam wel was op te zetten.”

UITGESLOTEN Tijani praat vol passie over zijn werk bij Samenstede en over zijn medemens in het algemeen. Ik vraag hem wat hij het liefst zou doen als geld geen probleem was. ,,Mensen helpen’’, is zijn antwoord.

Toch wil Tijani er niet zijn werk van maken: ,,Ik weet het niet. Ik kan geen…” Hij valt even stil. ,,Voor mij is dat uitgesloten. Het is niet zomaar een hobby, vrijwilligerswerk. Het gaat mij puur om de mens. Ik krijg er geen voldoening uit om daarvoor geld te vragen.” Lachend voegt hij nog toe: ,,Zo commercieel ben ik ook weer niet.”

TOEGANKELIJK Inmiddels heeft hij ook het stokje overgedragen bij Samenstede. Hij richt zich nu op de politiek en is fractievolger van de PvdA in Ede.

Aan het eind vraag ik hem of hij nog wat kwijt wil. Tijani: ,,Ik zou willen vragen aan Edenaren om meer actief te zijn, te reageren en te luisteren naar de politiek. Niet alles wat gedaan wordt, is goed in de ogen van de Edenaar. Ik zou ze willen vragen om vaker de raadsvergaderingen op EdeTV te kijken. Bijvoorbeeld bij interesse in een bepaald onderwerp. Ede is niet van de politiek, Ede is van de Edenaren. Dat vind ik erg belangrijk. Vaak worden dingen gerealiseerd, maar de Edenaar ziet het pas als het af is. Politiek is ook toegankelijk. Je kunt alle fracties gewoon bellen en je kunt gewoon op bezoek gaan.”

OPROEP Kent u iemand in uw omgeving die zich op kleine of grote manier inzet voor zijn of haar omgeving? Laat het ons dan weten! Mail naar bureau@bureauspotlight.nl.

Lees ook de interviews met de Edese ‘sleutelfiguren’ Xander van Soelen en Diana Mol.

Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de Foodvalley, is een samenwerking tussen BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie