Marjolein Cohen te midden van de 'handbalmeiden' op donderdagavond.
Marjolein Cohen te midden van de 'handbalmeiden' op donderdagavond. Theo Beumer

‘Hét sportmoment van...’ Marjolein Cohen: ‘De champagne werd steeds lekkerder’

2 november 2021 om 11:45 Mensen

EDE Of het nu als deelnemer of toeschouwer geweest is, iedere liefhebber heeft zo z’n favoriete, of zelfs legendarische sportmoment. In een nieuwe rubriek bijt Marjolein Cohen het spits af. Zij was en is zowel speelster, bestuurslid, als vrijwilligster van handbalvereniging Reehorst uit Ede. 

In 2012 werd Marjolein Cohen met het eerste team van Reehorst kampioen. ,,Natuurlijk was dat sportief gezien een mooi jaar. De titel pakken gebeurde niet zo vaak. Maar als hoogtepunt voelt het niet aan”, neemt de Edese een aanloopje.

,,Als hét persoonlijke sportmoment zie ik toch de uitwisseling met Chrudim, partnerstad van Ede, in 1998. Wat een heerlijk weekend was dat. In alle opzichten. Het begon al met de ontvangst in het stadhuis door de burgemeester van deze Tsjechische stad. Zelfs de champagne ging open. Eerlijk gezegd was deze niet te drinken. Maar naarmate door teamgenoten steeds meer glazen van achteren naar voren werd uitgedeeld, werd het drankje steeds lekkerder.” 

FEESTGEDRUIS ,,Sportief gezien ging het ook zeer goed. We verloren maar met één doelpunt verschil, van een gerenommeerd team. Dat was onze beste wedstrijd ooit. Alles klopte. Tijdens het afscheid kregen we zelfs een beker overhandigd. Wanneer er een feestje gevierd moet worden, kun je bij Reehorst wel terecht. Die beker heeft Ede nooit bereikt. In het feestgedruis achtergelaten. Beetje gênant wel.”

Ik leerde paardrijden bij ene Kees

Marjolein Cohen werd in 1964 in Amsterdam geboren. ,,Ik was vijf toen we naar Ede-Veldhuizen verhuisden. Mijn vader werkte bij verzekeringsmaatschappij Victoria in Amsterdam en kwam zo bij Victoria-Vesta terecht. Veldhuizen-B was nog een en al weiland, de lange Horsterweg bijvoorbeeld. Daar kwam ik voor het eerste met sport in aanraking. Bij een veldje achter de Nettelhorst leerde ik paardrijden bij ene Kees. Ik geloof dat Jan de Koning daar ook iets mee van doen had. Mijn moeder vond die hobby best wel duur. Ze lette altijd op de centjes, dus paardrijden was vrij snel over.”

Na een korte tijd judo kwam de leerling van De Horst via schoolgenoten Monique Kragten en Angela van de Broek op haar elfde bij handbalvereniging Reehorst terecht. ,,Zij namen me mee naar de hal. Het eerste rode shirt met dat mooie logo met hert heeft m’n moeder zelf gemaakt. Het was niet van een exemplaar van Sporthuis Karssen te onderscheiden.”

De geboren Amsterdamse werkt al 38 jaar in de zorg bij zorgcentrum Rumah Kita in Wageningen, voorheen Dennenrust, ook wel bekend van de vermaarde jaarlijkse Pasar Malam. 

NACHTDIENST ,,En al achttien jaar in de nachtdienst”, vertelt ze. ,,Dat bevalt me prima. Een week werken, vervolgens een week vrij. Ideaal voor het bijhouden van mijn sociale krachten. Van een vaste relatie is het nooit gekomen, dus ik kan ook qua werktijden mijn eigen gang gaan.”

Tegenwoordig zijn we meer uit op luxe

,,In die vrije week prop ik alle leuke dingen, vaak samen met vriendinnen als Nynke Vlig. Uitstapjes ook. Vanaf 2000 gaan we ieder jaar met tien meiden een weekendje weg. In het begin waren deze uitstapjes vaak actief, in de Ardennen bijvoorbeeld. Maar de doevakanties zijn een stuk rustiger geworden”, lacht Cohen. ,,Tegenwoordig zijn we meer uit op luxe.”

Ondanks haar volle agenda noemt Marjolein Cohen, die de wijk Veldhuizen nooit meer heeft verlaten, zich honkvast. ,,Basis, werk, huis en sport”, licht ze toe. ,,Ik kijk op televisie graag naar voetbal, met name Ajax en tennis. Maar liever nog pak ik een goed boek. Eén wand in mijn woonkamer is een en al boek. Vroeger vooral historische romans, tegenwoordig van alles. ‘Thrillers’ en ‘crimes’ bijvoorbeeld. De televisie hangt weliswaar aan de wand, maar hij staat lang niet altijd aan.” 

RECREANTEN Cohen handbalt nog steeds bij de recreanten in competitieverband. ,,Tegen goede teams, hoor. Zoals DFS uit handbalstad Arnhem. Die hebben allemaal op niveau gespeeld. Reehorst is een mooie club. Ik heb hier heel wat functies mogen vervullen. Ik geloof alleen voorzitter en penningmeester niet. Maar dat ligt me dan ook totaal niet.”

De vereniging is nog altijd belangrijk voor Marjolein Cohen. ,,Wedstrijden en iedere donderdag een training. Nu nog in sporthal ‘t Riet, maar ik geloof dat we in de toekomst naar De Peppel verhuizen. Een eigen hal, die we samen met korfbalvereniging Reehorst zouden bouwen, is immers van de baan.”

door Henny Jansen

De uitwisseling in Chrudim in 1998.
'In het feestgedruis vergaten we ontvangen beker mee naar Nederland te nemen'
Het feestvierende kampioensteam van Reehorst in 2012
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie