Afbeelding
Gemeente Ede

Jan Hilgerspenning voor Zeynab Mohamed

28 oktober 2022 om 08:54 Mensen

EDE Mevrouw Zeynab Mohamed uit Ede heeft op 27 oktober de Jan Hilgerspenning van de gemeente Ede ontvangen. Ze ontving deze penning door haar bijzondere bijdrage aan de Edese samenleving. Burgemeester René Verhulst reikte deze gemeentelijke onderscheiding uit op een bijeenkomst georganiseerd door werkgroep Wereldvrouwen in het Kernhuis.

Mevrouw Zeynab Mohamed is een bekend gezicht in Ede. Ze staat bekend als een bruggenbouwer tussen de Somalische gemeenschap en de Nederlandse maatschappij. Al twintig jaar betekent mevrouw Mohamed veel voor de Somalische gemeenschap in Ede.  Zij staat Somalische vluchtelingen die nieuw zijn in Ede bij met raad en daad. Ze spreekt beide talen en is altijd bereid te helpen. Ze staat nabestaanden bij na een overlijden en organiseert bruiloften, niets is haar teveel. Zo is zij uitgegroeid tot de sleutelfiguur tussen de Somalische gemeenschap en het Nederlandse systeem.

Al twintig jaar betekent mevrouw Mohamed veel voor de Somalische gemeenschap

VOORZITTER Sinds 2016 is mevrouw Mohamed voorzitter van de Somalische vereniging in Ede. De vereniging organiseert wekelijks op zondag een bijeenkomst voor Somalische vrouwen in het Kernhuis. In samenwerking met Werkgroep Wereldvrouwen organiseert ze daarnaast inspiratie avonden, zet ze zich in voor internationale Vrouwendag en de Week van de Opvoeding. Met het aanbieden van naaicursussen weet ze een moeilijk bereikbare doelgroep aan te spreken voor wie deze activiteiten van grote meerwaarde zijn.

HUISWERKBEGELEIDING In samenwerking met het Kernhuis is mevrouw Mohamed in 2016 gestart met huiswerkbegeleiding voor jongeren. Ze was tot 2021 mentor voor scholieren en hielp hen gedurende hun hele schooltijd bij economie en wiskunde. Ook is ze lid van de stuurgroep van het studiecentrum. Ze zorgt dat het centrum goed loopt en is verantwoordelijk voor het aandragen en enthousiasmeren van nieuwe kinderen uit haar achterban. Op deze manier draagt ze bij aan het zelfvertrouwen en de schoolprestaties van leerlingen.

Naast al deze activiteiten is zij mantelzorger voor haar doofstomme broer. Zij helpt hem ongeveer 2 uur per week met allerlei dagelijkse dingen.

PENNING De Jan Hilgerspenning is een gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een ‘hoogvlieger’ te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie