Severin von Eckcardstein is de nieuwe artist in residence van de Edesche Concertzaal. Hij opent op 21 september het nieuwe seizoen.
Severin von Eckcardstein is de nieuwe artist in residence van de Edesche Concertzaal. Hij opent op 21 september het nieuwe seizoen. Inrène Zandel

'Elk concert ervaren als een reis'

10 augustus 2019 om 06:48 Muziek

EDE Meesterpianist Severin von Eckardstein is de nieuwe artist in residence van de Edesche Concertzaal. Tijdens drie concerten neemt hij je mee in zijn muzikale wereld. Over zijn missie vertelt hij: ,,Ik wil de mensen door adembenemende muzikale landschappen voeren en zo misschien wel vergeten ervaringen naar boven halen." Wie is Severin von Eckardstein?

Een belangrijk concours winnen is één, maar om daarna als pianist relevant te blijven is andere koek. Meesterpianist Severin von Eckardstein kan erover meepraten. In 2003 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat was al een prestatie op zich, maar ook in de jaren die volgden ontpopte Severin zich tot een veelzijdige pianist van statuur. Alleen al in Nederland is Severin een graag gehoorde gast in bijvoorbeeld de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw.

PIANOSPELEN Het is aan Severins buurkinderen te danken dat hij de piano leerde kennen. ,,We hadden geen piano thuis, maar een van mijn buurkinderen wel. Toen ik dat ontdekte, speelde ik meer op hun piano, dan op straat. Ik was er niet van weg te slaan."

Vader en moeder Von Eckardstein hadden snel in de gaten dat Severin meer dan gemiddelde interesse voor de piano had. ,,Mijn ouders realiseerden zich dat ik begaafd was en beseften wat ik nodig had. Op mijn zesde verjaardag kreeg ik een piano cadeau en zochten ze een goede pianoleraar voor me."

Het idee om pianist te worden rijpte langzaam. ,,Als kind dacht ik weinig na over de vraag wat voor beroep ik wilde uitoefenen. Ik keek meer uit naar het moment waarop ik klaar was met mijn huiswerk, want dan kon ik weer achter de piano kruipen." Vanaf zijn twaalfde werd muziek steeds belangrijker. ,,Langzaam groeide de overtuiging dat muziek mij toebehoorde, of ik de muziek", glimlacht hij.

KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD Nadat de keuze voor de piano was gemaakt, ging het snel. In Düsseldorf stoomde de Poolse pianopedagoge Barbara Szczepanska Severin klaar voor het conservatorium. Daarna kwam hij onder de hoede van pedagoog Karl-Heinz Kämmerling aan het conservatorium in Hannover en nog weer later in Berlijn bij Klaus Hellwig. Severin von Eckardstein: ,,Hellwig leerde me hoe je structuur aanbrengt in een langer pianostuk, hoe je de muziek tot leven moet brengen. Dat ik in 2003 de Koningin Elisabethwedstrijd won, heb ik mede aan hem te danken."

KLANKBORD Soms mist Severin zijn pianodocenten. ,,Nu ik zelfstandig pianist ben, ben ik verantwoordelijk voor mezelf. Maar er zijn momenten dat dingen opgefrist moeten worden." Dan zoekt Severin zijn oude pianodocenten weer op, of neemt hij deel aan een masterclass. ,,Het goed om, wanneer je een groot werk moet instuderen, een soort klankbord te hebben." Tijdens zulk soort sessies gaat het vooral om de interpretatie van de stukken. Severin kijkt alvast uit naar zijn artist in residency van de Edesche Concertzaal. "Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek." Daarin ziet Severin zich als een soort meereizende metgezel. ,,

Het ideaal voor mij zou zijn dat ieder concert voor het publiek een nieuwe reis is. Een reis naar een onbekend land, waar je je kunt onderdompelen in de bijzondere architectuur, of bloemen ziet die je thuis niet hebt."

Bestel de concertserie 'De keuze van Severin von Eckardstein' of losse kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. In Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie