Mezzosopraan Emma Brown en organiste Willeke Smits nemen je op 1 novmeber mee naar Engeland, Noorwegen en Amerika.
Mezzosopraan Emma Brown en organiste Willeke Smits nemen je op 1 novmeber mee naar Engeland, Noorwegen en Amerika. Edesche Concertzaal

'De zee is de spiegel van de menselijke ziel'

12 oktober 2019 om 06:35 Muziek

EDE Organiste Willeke Smits en de Britse mezzosopraan Emma Brown verzorgen op vrijdag 1 november een concert met de titel 'From overseas'. Zij nemen de luisteraar mee naar het schilderachtige Engelse platteland en het bruisende New York met stukken als 'Summertime' van George Gershwin en een orgelversie van Barber Coplands 'Adagio for strings'.

Voor haar concert in de Edesche Concertzaal werkt Smits samen met mezzosopraan Emma Brown. Ze hebben gezocht naar een programma dat hen verbindt. ‘From overseas’ heet het, ,,want ik ben een Nederlandse organiste en zij is een Britse mezzo”, vertelt Smits. ,,We nemen de zee daarbij wat ruimer: de muziek komt niet alleen uit Engeland, maar ook uit Amerika."

De zee speelt bijvoorbeeld een nadrukkelijke rol in de 'Sea Pictures' van de Britse componist Edward Elgar. Elgar koos vijf gedichten waarin de zee expliciet aanwezig is. Er wordt met een mengeling van angst, ontzag en fascinatie over gezongen, waarbij de zee vaak ook de functie van spiegel van de menselijke ziel heeft, iets wat regelmatig in liederen toegepast wordt.

ADAGIO ,,Zwijmel lekker weg op de romantische klanken van 'Adagio for Strings' van Samuel Barber. De zangerige melodie maakt ongetwijfeld een weemoedig gevoel bij je los. Dat was ook het geval bij voormalig first lady Jackie Kennedy. Drie dagen na de moord op John F. Kennedy werd dit ter nagedachtenis van de president op de Amerikaanse radio uitgezonden. Sindsdien duikt het stuk op in soundtracks van filmklassiekers als The Elephant Man (1980). Is het de hartverscheurende melodie of zijn het de dramatische climaxen die het stuk zo aangrijpend maken? Willeke Smits speelt een net zo ontroerende versie voor orgel", aldus de organisatie.

SUMMERTIME ,,Wat maakt componist George Gershwin zo uniek? Als één van de eersten vermengde hij elementen uit de klassieke muziek, de jazz en de blues tot een eigen herkenbare stijl. Dat hoor je direct in zijn succesnummer 'Summertime' uit de opera 'Porgy and Bess'. Het stuk heeft de vorm van een aria, maar klinkt bijna als een negro-spiritual."

BROWN Willeke Smits kent Emma Brown vanuit de Hooglandse Kerk in Leiden. ,,Emma komt uit Nottingham, maar heeft hier haar carrière opgebouwd. Ze heeft een geweldige stem en is heel muzikaal", vertelt Smits enthousiast. ,,Ze componeert ook; met de cantorij in Leiden voeren we regelmatig stukken van haar uit. Met Emma kun je muziek op hoog niveau brengen!”

Nog geen plannen voor aankomend weekend? Kom dan luisteren naar de mooiste muziek uit Wenen. Sterbariton Raoul Steffani en pianist Gerold Huber voeren je op vrijdag 11 oktober met hun programma 'Deep in a Dream' door een Weens programma met muziek van Grieg, Sibelius, Berg en Alma Mahler.

De Wiener Kammersymphonie en pianist Paolo Giacometti beluister je op zaterdag 12 oktober in Mozarts Pianoconcert nr. 13 en een selectie uit Mahlers Vierde Symfonie.

KAARTEN Bestel kaarten voor Willeke Smits, Raoul Steffani en de Wiener Kammersymphonie via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie