William van Nieuwamerongen en Joost van den Hul bij de DAF 66.
William van Nieuwamerongen en Joost van den Hul bij de DAF 66. Henny Jansen

'Hoorzitting': 'Normaal in het Nederwoud'

29 juli 2020 om 16:30 Muziek

LUNTEREN ‘Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken’, omschrijven woordenboeken. Het bijzondere is dat vrijwel ieder mens van muziek houdt. Maar de smaken lopen sterk uiteen. EdeStad.nl verdiept zich in een serie ‘Hoorzitting’ in de favoriete actieve en passieve toonkunsten van inwoners. 

Henny Jansen

Je komt er niet dagelijks, op de Brinkhofweg in Lunteren, naast de restanten van wat ooit een heus bos was. Het Nederwoud. Landbouwers en veehouders hebben het gebied door de eeuwen heen ontgonnen en geschikt gemaakt om de kost te kunnen verdienen. En juist dat wordt de boer steeds moeilijker gemaakt.

Het was niet eenvoudig de 18-jarige Joost van den Hul aan de praat te krijgen. Lange en onvoorspelbare werkdagen beleeft hij vooral. Hij werkt bij de zaak van vader Ruud, een rioolontstoppingsbedrijf.

,,Ieder moment van de dag kan er iets gebeuren natuurlijk”, vertelt Joost van den Hul. ,,Dan moeten we gelijk in actie komen. Niet midden in de nacht natuurlijk, of het moet allemaal tegen het plafond spuiten.”

Het boerenleven trekt de Lunteraan. ,,Zo ben ik opgegroeid.” ,,We konden niet zo goed leren”, vult kameraad William van Nieuwamerongen van de Meikade aan. ,,We volgden samen speciaal onderwijs. Dan wordt het makkelijk, hè? Laat ons maar gewoon hard werken.”

‘Oerend Hard’ zelfs en in de vrije tijd wordt volop meegedaan aan de boerenprotesten. ,,Ja, ik was bij heel veel acties aanwezig”, neemt Joost van den Hul over.

Hij beweegt zich sinds enkele maanden voort in een DAF 66, met schijnwerpers en een krat bier op de imperial en een bord met de tekst ‘Normaal’ tussen de ruitensponning. 

Van den Hul haalde het rijbewijs al op zijn zeventiende. ,,Ja, die waoge trekt wel wat bekieks", licht de dialectminnende Lunterse tiener toe. ,,Een oud-collega moest er vanaf. Er rijden nog maar 29 van deze auto’s in Nederland. Onderdelen vinden als een startmotor is lastig, maar over het algemeen zijn alle artikelen nog wel verkrijgbaar. Een klant van mijn vader heeft heel veel DAF 66-spullen.”

,,Normaal is onze band en Oerend Hard is ons nummer. Het hoort bij onze vriendengroep. Net zoals de Oud Luntersedag tijdens de Heideweek. De mooiste dag van het jaar. Zo jammer dat ook de Zwarte Cross niet door kan gaan dit jaar. Eindelijk eigen vervoer en dat dit. Onze favoriete muziek luisteren we meestal in de auto via USB, of Spotify. Maar ik heb natuurlijk ook verschillende cd’s. Het gaat misschien wel meer om de sfeer dan om de muziek.”

,,Naast Café de Peperbus komen we ook vaak in onze eigen keet. Nee de locatie vertel ik liever niet. Maar er zit een mooie lange bar voor vijf tot tien vrienden in en hij is aangemeld bij de gemeente.”

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie