Mathilde Nanninga (links) en Trudy de Jager bij een van de pony's.
Mathilde Nanninga (links) en Trudy de Jager bij een van de pony's. Freek Wolff
Advertorial

'Coaching met pony’s is niet zweverig’

3 juni 2020 om 15:00 Zakelijk

EDE Het is fascinerend hoe pony’s van nature feilloos het gedrag, de houding en de intentie van mensen aanvoelen. Dit is aanleiding tot gesprek met Trudy de Jager (38) en Mathilde Nanninga (56) van Coachpraktijk Samen Verder. Niet ‘zweverig’, maar doelgericht.

De locatie aan de rand van het bos, waar Nanninga woont, is fraai. Er lopen vier pony’s met verschillende karakters in de wei, juist goed voor kinderen, ouders en teams om meer over zichzelf te leren.

HULPMIDDEL Er wordt niet op de pony’s gereden; de dieren worden als hulpmiddel gebruikt tijdens het coachen.

De Jager werkte veertien jaar in het speciaal onderwijs en ontmoette via de kerk Nanninga in Malawi, die jaren met haar man in dat Afrikaanse land werkte. De afgelopen jaren deden ze samen de opleiding tot basiscoach (met paarden), terwijl beide dames nu nog extra studeren voor verdieping van hun coaching. Bovendien hadden ze allebei reeds een voorliefde voor paarden, ook via hun kinderen.

PUUR ,,Onze ervaring is dat coaching met behulp van pony’s erg effectief is”, zegt Nanninga. ,,Een pony reageert zonder vooroordeel op hoe jij in je vel zit. Daardoor krijg je dingen terug, terwijl je met de pony bezig bent. De reacties zijn op iedereen persoonlijk en heel puur. Waar een persoon mee bezig is, komt automatisch naar boven en daar kunnen wij verder mee. Vooral kinderen leren door te doen en te ervaren. Als een kind bijvoorbeeld faalangst heeft en onzeker met een pony omgaat, is het onduidelijk voor het dier wat het moet doen. Dan kun je met dat kind aan de slag om iets te veranderen in houding en intentie, zodat hij/zij dat in het dagelijks leven kan toepassen”, legt De Jager uit.

Haar compagnon voegt toe dat in teams vaak naar voren komt of de signalen van de leden hetzelfde zijn of niet, terwijl het onderliggende teamdoel wel voor iedereen gelijk is. ,,De pony is dan vaak een metafoor van dat doel.” Nanninga geeft een paar voorbeelden van hoe dat in een praktisch proces werkt. Ze wijst erop dat een pony een kuddedier is, waarbij vertrouwen in de anderen van belang is.

Coachpraktijk Samen Verder sluit aan bij de hulpvraag, waarbij De Jager en Naninga met de pony’s meestal heel snel helder krijgen waar de moeiten zitten. Ze krijgen cliënten die bijvoorbeeld problemen ervaren op terreinen als communicatie, onzekerheid, relaties, leiderschap en verleden. ,,We geven geen therapie, maar maken mensen bewust van wat ze ervaren en doen. Natuurlijk stellen we ook vragen en praten we met elkaar. Zodat ze hun problematiek zelf op kunnen lossen. Als die te groot is, verwijzen we door.”

Er is nauw contact met een psychiater die hen begeleidt. De dames geven nog enkele praktische voorbeelden van hoe cliënten zich bij hen bewust kunnen worden van wat er in hun leven aan de hand is. ,,In het proces begeleid en stuur je kinderen net iets meer dan volwassenen.”

Meer informatie: www.samenverder.coach, info@samenverder.coach, Wildzoom 16, Ede, tel. 06-21913193/23448816. Een eenmalige introductiesessie (voor vijftig euro) voor wie voor 1 juli contact opneemt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie