Jeugdshowband Irene Ede in actie.
Jeugdshowband Irene Ede in actie. Showkorpsen Irene Ede

Showkorpsen Irene in zwaar weer: doet financieel beroep op Edenaren

24 juli 2020 om 10:49 Muziek Coronavirus

EDE Showkorpsen Irene is beroemd in binnen en buitenland en staat in de top 13 beste showbands ter wereld. Toch is de toekomst van de band door het coronavirus zorgelijk. ,,Al onze inkomsten vloeien voort uit optredens of verhuur van het clubgebouw en die zijn allemaal weggevallen. Dit jaar hebben we een gat in de begroting van bijna zestigduizend euro.” Aan het woord is Peter van der Jagt, voorzitter van Showkorpsen Irene Ede. ,,Het is niet zo dat we de stekker eruit moeten trekken, maar de situatie is zorgelijk.” 

door Job Oldegbers

Voor wie het nog niet wist: Irene is wereldberoemd. In binnen- en buitenland vallen de bands in de prijzen bij optredens. ,,En juist die optredens zijn essentieel”, zegt Van der Jagt. ,,Reken maar dat we een stuk of dertig optredens per seizoen hebben en daarmee zo’n 25.000 euro mislopen.” Daar komen ook nog eens de kosten van het pand bij en de bar- of verhuur-inkomens die nu niet meer doorgaan. ,,Het komt voor nu goed, tenminste, in zoverre dat we niet de stekker eruit hoeven te trekken, maar we moeten wel de hand op de knip houden.”

OVERHEID Van der Jagt hoopt dat de gemeente en de provincie bij willen springen. ,,De overheid heeft al een bijdrage gedaan en daar zijn we blij mee, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. We willen echt een beroep op hen doen om ook mee te denken in financiële middelen, want zonder geld komt op de lange termijn het voortbestaan van Irene in gevaar.” De vereniging is al wel in gesprek met verschillende belangenorganisaties om ,,bij de provincie geld los te peuteren.” Dit gebeurt in samenspraak met de gemeente Ede. 

CROWDFUNDING De zelf opgezette crowdfundingsactie loopt nog niet denderend. ,,In het begin waren de reacties heel positief, maar inmiddels valt het wat tegen”, aldus Van der Jagt. Daar tegenover staat wel dat de bar weer open mag en voor, al dan niet geringe, inkomsten zorgt. Van der Jagt hoopt dat Edenaren willen nadenken of ze kunnen steunen. ,,De mensen in Ede weten dat we in zwaar weer zitten. Het is nog niet zover, maar met hun hulp kunnen we de Showbands voortzetten.” De crowdfundingsactie is hier te steunen.

Je las zojuist één van onze Premium-artikelen, dat door de redactie open is gezet voor iedere lezer. Wil je meer van dit soort artikelen? Steun dan ons werk en wordt lid van Ede Stad Premium. Je kunt al abonnee worden voor 3,95 euro per maand.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie