Afbeelding
Ajel (pixabay)

Celstraf voor Edenaar vanwege gewelddadige straatroof

22 juli 2020 om 13:58 Rechtbank

EDE Een 26-jarige man uit Ede is woensdag veroordeeld voor een straatroof met geweld in Arnhem. Hij krijgt een celstraf van 270 dagen, waarvan 168 voorwaardelijk. Aan zijn straf zijn daarnaast bijzondere voorwaarden verbonden. 

De rechtbank heeft vanwege hetzelfde incident ook een 20-jarige man uit Den Haag veroordeeld. Hij krijgt een  gevangenisstraf van 12 maanden. 

Op 15 september 2019 achtervolgden de twee mannen het slachtoffer tot aan zijn woning in Arnhem. Een van de mannen sprak het slachtoffer in de flat aan. Op camerabeelden van de entreeruimte van de flat is te zien dat de 20-jarige direct het slachtoffer sloeg, waardoor hij op de grond viel. Vervolgens hield de Edenaar het slachtoffer vast op de grond. Hij werd daarna nog een keer door de jongere man geslagen. 

CAMERABEELDEN De man uit Den Haag haalde vervolgens de portemonnee van het slachtoffer uit zijn zak. In deze portemonnee zaten contant geld, creditcards, een bankpas en rijbewijs. Daarna sloegen het tweetal op de vlucht. 

Door het verspreiden van de camerabeelden kwam de politie het duo op het spoor. De 26-jarige man bekende de straatroof, terwijl de 20-jarige man zijn betrokkenheid ontkende. 

UITEENLOPENDE ROLLEN De rechtbank houdt bij de opgelegde straf rekening met de uiteenlopende rollen van de mannen, het strafblad en de adviezen van de deskundigen die de mannen hebben onderzocht. De man uit Ede is niet eerder voor vergelijkbare feiten veroordeeld.  Daarnaast neemt hij gedeeltelijk zijn verantwoordelijkheid en staat hij ook open voor behandeling. 

Volgens de rechtbank is daarom een deels voorwaardelijke gevangenisstraf passend. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet hij meewerken aan een ambulante behandeling. Daarnaast geldt een contactverbod met het slachtoffer en moet hij zich melden bij de reclassering. 

INITIATIEF De deskundigen adviseerden voor de 20-jarige man het feit volledig aan de man toe te rekenen. Hij nam volgens hen het initiatief in de straatroof en deelde daarnaast ook de klappen uit aan het slachtoffer. Bovendien liep de man nog in zijn proeftijd toen hij deze straatroof pleegde. Volgens de rechtbank is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden. 

Tot slot moeten beide mannen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van ongeveer 1.800 euro per persoon

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie