Afbeelding
Pixabay

Explosieve groei aantal zangers; maar niet in Ede

27 mei 2021 om 05:00 Muziek

EDE Van Duncan tot Davina tot Dotan: het aantal zangers en zangeressen is in vijf jaar tijd met bijna vijftig procent gestegen. Begin dit jaar stonden er 4100 vocalisten ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In januari 2016 waren dit er nog 2800. De gemeente Ede heeft niet meegeholpen aan die stijging, want in onze gemeente daalde het aantal professionele zangers en zangeressen juist, van 5 in 2016 naar 3 in dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van de KvK.

Een derde van alle geregistreerde zangers en zangeressen woont in Noord-Holland, waarvan het merendeel vanuit Amsterdam opereert. Afgezet tegen inwonertal voert Noord-Holland wederom de lijst aan (45 per honderdduizend inwoners). Ook telt de provincie Utrecht relatief veel podiumbeesten (28 per honderdduizend). In alle provincies steeg het aantal bij de KvK ingeschreven vocalisten sinds 2016. In Zeeland steeg dit aantal met 130 procent het hardst, al gaat het in absolute aantallen om een klein clubje zangers. Gelderland en Limburg volgen op de lijst met stijgingen van ruim zestig procent.

Zes op de tien professionele vocalisten is vrouw. Het grootste deel is tussen de twintig en veertig jaar oud en zij zijn allemaal werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Op onderstaande kaart zie je per gemeente het aantal bij de KvK ingeschreven zangers/zangeressen. Dit cijfer hebben we afgezet tegen het aantal inwoners van een gemeente, om zo tot het aantal per tienduizend inwoners te komen. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart.


In bovenstaande grafiek vind je per provincie het aantal ingeschreven zangers/zangeressen op 1 januari 2016 en 2021. Dit cijfer hebben we afgezet tegen het aantal inwoners van een provincie om zo tot het aantal per honderdduizend inwoners te komen. Ook vind je de procentuele stijging van het aantal vocalisten tussen 2016 en 2021 terug. De cijfers zijn afkomstig uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. 


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie