Beluister meesterpianist Boris Giltburg aan de Bösendorfer Imperial met twee beroemde pianosonates van Liszt en Rachmaninov.
Beluister meesterpianist Boris Giltburg aan de Bösendorfer Imperial met twee beroemde pianosonates van Liszt en Rachmaninov. Jacqueline Imminkhuizen

‘De emotionele kracht van deze muziek is groot’

10 mei 2022 om 18:55 Muziek

EDE Meesterpianist Boris Giltburg geeft zaterdag 14 mei een concert. In de Edesche Concertzaal speelt Giltburg twee ongeëvenaarde klassiekers uit het pianorepertoire: Rachmaninovs ‘Eerste Pianosonate’ en de zogenoemde ‘h-moll Pianosonate’ van Liszt. 

Wat beide stukken met elkaar gemeen hebben is buiten de enorme virtuositeit een achterliggend verhaal. Naar verluidt zouden beide sonates zijn gebaseerd op Goethes toneelstuk ‘Faust’. Giltburg toont zich heer en meester in de muzikale universa van Rachmaninov en Liszt. 

Meesterpianist Boris Giltburg heeft een bijzondere band met de muziek van Sergej Rachmaninov. ,,De emotionele kracht van zijn muziek is soms zo groot”, vindt hij. Dat geldt zeker voor Rachmaninovs ‘Eerste Pianosonate’. Lang hield Rachmaninov de inspiratiebron voor zijn ‘Eerste Pianosonate’ geheim. In een brief aan zijn vriend Konstantin Igumnov gaf de componist uiteindelijk openheid van zaken. De sonate is geen weerspiegeling van het toneelstuk, maar elk van de drie delen gaan over een van de drie hoofdpersonages: Faust, Gretchen en Mephisto.

FRANZ LISZT De ‘Pianosonate h-moll’ van Liszt is misschien wel zijn beste compositie. Alles wat je van Liszt mag verwachten zit erin. Met de eendelige vorm, ruim dertig minuten onafgebroken muziek, schiep Liszt een voor die tijd unieke pianosonate. Bovendien klinkt het stuk als een spannend verhaal. De lijst van mogelijke inspiratiebronnen is lang. Goethes ‘Faust’ lijkt de beste papieren te hebben. Een aantal passages doen sterk denken aan Liszts ‘Faust-Symfonie’, waarvan, net als bij Rachmaninovs ‘Eerste Pianosonate’, elk van de delen op de personages Faust, Gretchen en Mephisto is gebaseerd.

BORIS GILTBURG Sinds Giltburg in 2013 de Koningin Elisabethwedstrijd glansrijk won, ligt de muziekwereld aan zijn voeten. Concertreizen brachten hem van de Verenigde Staten tot Japan en van Duitsland tot Australië. Tot Boris’ meest recente successen behoort de opname van Rachmaninovs ‘Tweede Pianoconcert’ dat door Opus Klassik werd uitgeroepen tot Best Soloist Recording 2018. De afgelopen twee jaar heeft Giltburg regelmatig live optredens en masterclasses vanuit huis gestreamd. Tot op heden zijn deze streams meer dan een miljoen keer bekeken. Beluister Boris Giltburg op zaterdag 14 mei LIVE in de Edesche Concertzaal met muziek van Liszt en Rachmaninov.

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie