Lavinia Meijer treedt op 1 oktober op met Nadia Sirota in de Edesche Concertzaal.
Lavinia Meijer treedt op 1 oktober op met Nadia Sirota in de Edesche Concertzaal. Jacqueline Imminkhuizen

Lavinia Meijer en Nadia Sirota brengen wereldpremière in Edesche Concertzaal

Muziek

EDE Beluister op zaterdag 1 oktober harpiste Lavinia Meijer in de Edesche Concertzaal. Dit keer neemt Lavinia de Amerikaanse altvioliste Nadia Sirota mee. Samen zorgen ze voor een spectaculaire avond vol verrassingen. Duik in de intrigerende klankwereld van harp en altviool met muziek van componisten als Philip Glass, Nico Muhly, Lavinia Meijer zelf en Ellis Ludwig-Leone. Haar stuk ‘Past Life’ klinkt voor het eerst.

,,Zodra Lavinia Meijer en Nadia Sirota samen op het podium staan, gebeurt er iets bijzonders”, meldt de Edesche Concertzaal. ,,Natuurlijk, de combinatie van harp en altviool kom je zelden op het concertpodium tegen. Nog belangrijker is het speelplezier dat ze uitstralen. Als duo spelen Lavinia en Nadia allemaal nieuwe stukken waarvan de ‘heat of the moment’ afspat.”

Het merendeel van de composities van Glass, Muhly en Reid klonk nog niet eerder in deze versie voor harp en altviool. ,,Het stuk Past Life van Ellis Ludwig-Leone beleeft zelfs zijn wereldpremière! Ook klinkt muziek van Lavinia zelf. Beleef een geweldige avond met Lavinia Meijer en Nadia Sirota, die samen en afzonderlijk de muziek van de toekomst vormgeven.”

LAVINIA MEIJER Harpiste Lavinia Meijer is een van de meest veelzijdige en toonaangevende harpisten van deze tijd. In 2009 won ze de Nederlandse Muziekprijs. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 treedt ze regelmatig op als soliste in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan). Daarnaast deelde ze het podium met de legendarische Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson, Olafur Arnalds en Sufjan Stevens. In de Edesche Concertzaal heeft Lavinia inmiddels talloze stappen staan. Eerder was ze te beluisteren met Carel Kraayenhof en Michiel Borstlap. Tijdens dit concert beluister je Lavinia voor het eerst met Nadia Sirota.

NADIA SIROTA ‘Als de oude en bescheiden altviool een heropleving doormaakt in de hedendaagse muziek, dan is dat grotendeels te danken aan Nadia Sirota, die gespecialiseerd is in, nou ja, alles wat een componist haar maar voor de voeten werpt.’ Deze lovende woorden schrijft New York Magazine over altvioliste Nadia Sirota. 

,,Ze staat bekend als alleskunner op haar instrument. Nadia’s unieke geluid en expressieve uitvoering hebben als muze gediend voor tientallen componisten, waaronder Nico Muhly, Missy Mazzoli, Marcos Balter, en David Lang. In alle takken van haar artistieke leven streeft ze ernaar om klassieke muziek open te stellen voor een breder publiek. Zo is Nadia niet alleen altvioliste, maar ook radiohost en programmeur bij de New York Philharmonic. In 2015 won ze de Peabody Award voor haar podcast Meet the Composer. Een betere advocaat voor de muziek van nu is haast niet voor te stellen.”

KAARTEN Bestel kaarten voor Lavinia Meijer en Nadia Sirota via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

advertentie
advertentie