Het beroemde Quartetto di Cremona brengt Schuberts meesterwerk 'Rosamunde'.
Het beroemde Quartetto di Cremona brengt Schuberts meesterwerk 'Rosamunde'. Nikolaj Lund

Wereldberoemde strijkkwartetten in Edesche Concertzaal

22 mei 2022 om 07:00 Muziek

EDE Drie internationale top-ensembles uit binnen- en buitenland zijn komend seizoen te horen in de Edesche Concertzaal. Met het Alma Quartet hoor je het beste wat Nederland te bieden heeft op het gebied van het strijkkwartet. Het gerenommeerde Italiaanse Quartetto di Cremona speelt met Schuberts ‘Rosamunde’ een van de beroemdste stukken uit het strijkkwartetrepertoire. Het Duitse Klenke Quartett brengt een aangrijpend programma rondom joodse componisten als Felix Mendelssohn en Moisei Vainberg. 

Schubert schreef met zijn ‘Rosamunde’ (1824) een van de bekendste strijkkwartetten ooit. Zoals zoveel van Schuberts instrumentale stukken baseerde hij het op zijn vocale muziek. De beroemde melodie uit het langzame deel komt rechtstreeks uit Schuberts opera Rosamunde. Het Italiaanse Quartetto di Cremona weet daar wel raad mee. Dit internationale topensemble plaatst Schuberts Rosamunde-kwartet op zaterdag 8 oktober naast de strijkkwartetten van twee Italiaanse operagiganten: Giuseppe Verdi en Giacomo Puccini.

ALMA QUARTET Opzwepende ritmes, grillige melodieën en onverwachte wendingen. Het Alma Quartet laat op 11 maart 2023 horen hoe verrassend Haydn, Brahms en Bartók voor het strijkkwartet componeerden. De rode draad door het programma is de innige band die deze componisten hadden met de Hongaarse volksmuziek. Haydn imiteert de speelstijl van de Roma. Ook Brahms vereeuwigde de meeslepende zigeunermelodieën in veel van stukken. En Bartók? Hij reisde met zijn fonograaf over het platteland op zoek naar de authentieke volksmuziek van de Hongaarse boeren, die hij in zijn composities verwerkte. De robuuste ritmes en ongepolijste melodieën zorgde in zijn beroemde Vierde Strijkkwartet voor een schok.

KLENKE QUARTETT Het Duitse Klenke Quartett speelt al 25 jaar op de grootste internationale kamermuziekpodia. Dat de vier dames volledig op elkaar zijn ingespeeld hoor je terug in hun sublieme samenspel. Ze brengen op 20 mei 2023 strijkkwartetten van Felix Mendelssohn en Moisei Vainberg, waarin je duidelijk de echo’s terughoort van hun muzikale idolen: Beethoven en Sjostakovitsj. Mendelssohn ging zelfs zover dat hij de eerste noten van Beethovens ‘Harfenquartett’ aan het begin van zijn Eerste Strijkkwartet citeert. Toch klinkt het stuk helemaal als Mendelssohn, zoals het tweede deel, de bekende ‘Canzonetta’. Het Klenke Quartett completeert het programma met het aangrijpende Musik zum Gedächtnis der Einsamen van Philipp Jarnach.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie