Beluister op 22 oktober Mozarts meesterwerk door vijf topmusici uit het Koninklijk Concertgebouworkest.
Beluister op 22 oktober Mozarts meesterwerk door vijf topmusici uit het Koninklijk Concertgebouworkest. Marnix Meulmeester

Topblazers spelen Mozart in Edesche Concertzaal

15 oktober 2022 om 07:00 Muziek

EDE In de Edesche Concertzaal klinkt zaterdag 22 oktober één van de stukken die Mozart tot zijn beste muziek rekende, zijn Kwintet voor piano, hobo, klarinet, fagot en hoorn. Vier topblazers uit het Koninklijk Concertgebouworkest zorgen samen met Jeroen Bal, solopianist van hetzelfde orkest, voor een prachtige uitvoering. Op het programma staat ook muziek van Beethoven en Poulenc. 

Mozart daagde zichzelf graag uit. Daar waar tijdgenoten de combinatie van piano en blazers liever meden, schiep Mozart met zijn Kwintet KV 452 een tot dan toe uniek werk. Alleen Beethoven volgde Mozarts voorbeeld en componeerde een net zo’n avontuurlijk Kwintet op. 16 voor dezelfde instrumenten. Aan het begin van de twintigste eeuw waagde ook Poulenc zich met succes aan de uitdagende combinatie van piano en blazers. Zijn Trio voor piano, hobo en fagot bruist van plezier en levenslust. 

MINIPIANOCONCERT Met zijn prachtige Kwintet schiep Mozart een tot dan toe uniek werk, want tijdgenoten meden liever de uitdagende combinatie van piano en blaasinstrumenten. Alleen Beethoven durfde het aan ook een kwintet voor dezelfde instrumenten te componeren. Toch gaf Beethoven daar een volkomen eigen draai aan. Behandelt Mozart de vijf instrumenten gelijkwaardig, Beethovens Kwintet voor piano en blazers klinkt als een mini pianoconcert met een glansrol voor de piano.

MONNIK EN KWAJONGEN Aan het begin van de twintigste eeuw waagde ook Poulenc zich met succes aan de uitdagende combinatie van piano en blazers. Met het Trio voor hobo, fagot en piano hoor je de uitersten van Poulencs persoonlijkheid. Hij kon bijzonder geestig zijn, maar werd ook gekweld door grenzeloze melancholie. Het leverde hem de bijnaam ‘monnik en kwajongen’ op. Beide zijden van Poulencs karakter zijn in dit schitterende stuk hoorbaar. Het vrolijke openings- en slotdeel omsluiten het hartverwarmende ‘Andante’.

CONCERTGEBOUWORKEST De muziek van Mozart, Beethoven en Poulenc is bij dit ensemble van vijf solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest in uitstekende handen. Niet alleen blinken de musici uit in het grote symfonische repertoire, tevens zijn ze groot liefhebber van kamermuziek. In de Edesche Concertzaal vieren ze hun liefde voor Mozart, Beethoven en Poulenc. Kamermuziek van het hoogste niveau! 

HOE BESTEL JE KAARTEN Bestel losse kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten tot 27 jaar betalen 9 euro. Het concert begint om 20.00 uur. Programmaboekje, drankjes en garderobe zijn bij de totaalprijs inbegrepen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie