Jan van Schaik, voorzitter van het Christelijk Gemengd Koor Immanuel, kijkt nu al uit naar het Jubileumconcert.
Jan van Schaik, voorzitter van het Christelijk Gemengd Koor Immanuel, kijkt nu al uit naar het Jubileumconcert. Dick Martens

Christelijk Gemengd Koor Immanuel bestaat 70 jaar: ‘Ik beleef de woorden die ik zing echt’

27 oktober 2022 om 09:16 Muziek

BENNEKOM ‘Is zingen gezond?’ Dat is de openingszin op de flyer van het Christelijk Gemengd Koor Immanuel uit Bennekom. Het antwoord staat onder de foto van het repeterende koor en is meer dan duidelijk: ‘Absoluut!’. En als je vervolgens daar ook nog eens gepassioneerde toelichting over krijgt van de voorzitter van het koor, Jan van Schaik, dan ben je al snel helemaal ‘om’ en is ook direct duidelijk waarom. ,,Ik zing altijd uit volle borst, met veel plezier en daarbij, de woorden die ik zing beleef ik ook echt.”

door Dick Martens

Van Schaik (76) is sinds 2008 lid van het koor, dat op 23 september 1952 werd opgericht met als doel om het evangelie uit te dragen door het zingen van geestelijke liederen. ,,Vrij snel werd ik ook al voorzitter”, aldus Van Schaik. ,,Als je je een beetje ‘roert’ dan word je al snel gevraagd om wat meer te gaan doen. In mijn geval dus niet alleen zingen. Ik had er wel oren naar, zeker ook omdat een bestuur toch echt wel van belang is om een vereniging draaiende te houden. In onze regio zijn er al voorbeelden aan te wijzen van koren, die om reden van het niet kunnen krijgen van bestuursleden hebben moeten stoppen. Dat is natuurlijk zonde. Besturen zit in mijn bloed, ik ben oprichter geweest van de atletiekvereniging Pallas’67 in Wageningen, daar ook lang voorzitter geweest, heb in het schoolbestuur gezeten en 26 jaar in de Kerkenraad, dus ik ken het belang van een bestuur bij een vereniging. Maar bovenal vind ik het leuk, ben een bruggenbouwer en dat probeer ik ook bij Immanuel te zijn.” 

Het koor herbergt tenoren, bassen bij de mannen en sopranen en alten bij de vrouwen. ,,Vierstemmig dus. Gedurende het jaar geven we diverse concerten, zoals bijvoorbeeld een Paasconcert, een Oratorium en een Kerstconcert. Helaas zijn die de laatste jaren door de coronapandemie niet doorgegaan. Daarom zijn we nu zo blij, dat we op zaterdag 26 november ons 70-jarig bestaan luister bij kunnen gaan zetten door middel van een concert, met als thema: ‘In dankbaarheid aan HEM, die was die is en die blijft…’, wat gaat plaatsvinden in de Oude of Alexanderkerk in Bennekom. Het is een gratis concert, maar er is wel een collecte bij de uitgang. Ook wordt er medewerking verleend door het Veenendaals Christelijk Mannenkoor, en is er begeleiding door een organist, een trompettist en een vleugel. De kerk gaat om 19.00 uur open en we beginnen dan om 19.30 uur. We hopen natuurlijk op veel bezoekers.”

Ondanks al die leuke concerten en de prima sfeer die er binnen het koor, van momenteel 45 leden, heerst, zijn er nog wel wat zorgen. ,,Dit soort gemengde koren vergrijzen, jongeren hebben daar geen lol meer in, die hebben tegenwoordig zoveel meer andere bezig- en aantrekkelijkheden. Maar het neemt niet weg, dat wij nog heel graag nieuwe leden begroeten. Zij moeten dan toch wel wat met het christelijk geloof hebben, met dat repertoire. Het is zingen met zeker ook een stuk gezelligheid. Dat hopen we nog zo lang mogelijk vol te houden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie