De Bennekomse zangeres Jessica Koomen schreef een boek over haar andere passie, haar moestuin..
De Bennekomse zangeres Jessica Koomen schreef een boek over haar andere passie, haar moestuin.. Froukje Kuiper Fotografie

Zangeres schrijft boek over moestuin-tuinieren: ‘Het is echt een twee-in-één-boek’

6 augustus 2022 om 12:30 Natuur en milieu

BENNEKOM Als je bij de Bennekomse zangeres Jessica Koomen via het grindpad naar haar achtertuin wandelt verwacht je niet in een waar ‘moestuin-walhalla’ terecht te komen. Maar het is wel degelijk het geval. Een langgerekt perceel met een enorme diversiteit aan bloemen, planten, groente en fruit. Maar er is ook nog plaats om je lekker te ontspannen onder een fraaie boom. Daar vertelt ze over haar veelzijdige levensreis die haar voerde door de wereld van de jazzmuziek en naar haar passie voor ‘de moestuin’. Ze schreef er zelfs een boek over: ‘Seasons Moestuin’. In een aanstekelijk enthousiaste moestuindialoog blikt ze terug over het ontstaan van haar passie, maar ook vooruit, want als het aan de Bennekomse ligt blijft het niet bij het onlangs verschenen moestuinboek.

door Dick Martens

Voor de koffie door haar man Collin Leijenaar wordt geserveerd en hij ook het boek trots ‘presenteert’, volgt er eerst een gepassioneerde rondleiding door haar ‘walhalla’. ,,Een recycle-broeikas die mijn vader heeft gemaakt met onder andere tomaten, moestuinbakken voor de eenjarige gewassen. We hebben onze tuin volledig eetbaar proberen te maken, met fruit, eetbare bloemen, kruiden, maïs, bessenstruiken, appeltjes. Waar je ook loopt. Er is altijd wel iets te eten of te gebruiken. Maar om het er ook nog eens gezellig uit te laten zien zit er ook veel bloei doorheen. Lekker levendig. We zijn er echt onwijs blij mee.”

Maar dat ze over haar passie ooit nog een boek zou gaan schrijven, dat had ze nooit gedacht. ,,Ik vind het wel heerlijk om te schrijven, dat deed ik al, ik blogde ook over mijn moestuin. Het zit ook in mij om andere mensen te inspireren. Toch zeiden andere het wel eens tegen mij. Maar ik ben zangeres, hoe kom je dan ooit tot een boek? Het werd me nu ‘gewoon’ in de schoot geworpen. En nu ligt het ‘Seasons Moestuin’ al in de winkels. Hoe fantastisch!” 

In het boek vind je een schat aan praktische tips voor beginnende moestuiniers, maar ook ‘do it yourself’ oplossingen voor een biodiverse en ecologische moestuinlifestyle. En het is nuttig voor gevorderden die hun horizon willen verbreden. Ook staan er meer dan 100 recepten in . ,,Het is echt een ‘twee-in-één-boek’, een moestuinboek en een kookboek”, vult echtgenoot Colin, die ook belangrijke bijdrage voor de totstandkoming leverde, aan. (’Zonder Colin was het mij niet gelukt, hoor!’). 

,,Ik heb de coronatijd, toen ik toch geen optredens had er volledig aan besteed”, vult Jessica aan. ,,Het is een heftige pil geworden, over de gewassen die ik verbouw, echt uit eigen tuin, waaruit ik ook de recepten heb ontwikkeld.” Toch waren gewrichtsklachten en de gevolgen van een whiplash er de oorzaak van dat ze haar eetpatroon radicaal omgooide en producten uit eigen tuin is gaan eten. ,,En dat werkte echt, ook het tuinieren zelf werkte als therapie. Ik hoop, dat mijn boek ook anderen inspireert. Ik ontving ook al mooie reacties. Zo leuk!”

Meer informatie op www.jessicakoomen.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie