Veel enthousiasme bij de viering van het eerste lustrum van Fietsmaatjes Gelderse Vallei.
Veel enthousiasme bij de viering van het eerste lustrum van Fietsmaatjes Gelderse Vallei. Dick Martens

Vijf jaar Fietsmaatjes Gelderse Vallei: ‘Er is nog altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers’

15 juni 2022 om 15:01 Maatschappelijk

BENNEKOM Samen genieten op de fiets, zeker nu ook de temperatuur weer zomerse waarden gaat aantikken. Dat gun je toch iedereen? Maar het is niet altijd voor iedereen weggelegd. Fysieke ongemakken maken fietsen niet meer mogelijk, maar dankzij de ‘Fietsmaatjes’ kan dat in Bennekom en omgeving gelukkig wel, op de duofiets. In dat kader startte in 2017 Fietsmaatjes Gelderse Vallei in Bennekom. Inmiddels is ‘de fietsvloot’ uitgebreid naar locaties in Ede, Lunteren en Wageningen. Zaterdag kwamen in de zonovergoten voortuin van Het Koetshuis van Kasteel Hoekelum ruim 75 vrijwilligers, bestuursleden en Fietsmaatjes samen om het eerste lustrum met elkaar te vieren.

door Dick Martens

Uiteraard was er koffie met gebak, maar waren er ook mooie woorden, anekdotes en toekomstwensen. Voorzitter van Fietsmaatjes Gelderse Vallei, Tjitze Smit, blikte in zijn speech allereerste even terug op de opstart. ,,In 2016 doorkruiste de Giro d’Italia Gelderland en de Provincie Gelderland stelde in dat kader subsidies beschikbaar voor buurtfeesten, wij vonden het echter niet passen, dat wij met gemeenschapsgeld een buurtfeest gingen organiseren. Het buurtfeest kwam er wel, maar werd aangegrepen om geld in te zamelen voor de duofietsen. De grote animator voor dat initiatief was Anja Kroodsma, die nog steeds actief is binnen onze organisatie.” 

De volgende stap was het werven van vrijwilligers. ,,In 2016, stonden we al in Bennekom met een kraam op de Dickens Fair. Het leverde direct 13 vrijwilligers op en begonnen we met twee fietsen, maar inmiddels hebben we en meer vrijwilligers, meer fietsen en meer locaties. Maar daarin willen we niet berusten, dus meer financiële middelen en zeker ook nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom.” 

Als dat dan zoveel betekent voor mensen, dan wilde ik daar graag mijn steentje aan bijdragen

Hoe mooi dat vrijwilligerswerk is ervaar je als je ‘even’ met hen praat. ,,Via een buurman, die al met zijn eigen moeder fietste, raakte ik enthousiast”, legt Edenaar Ruud Hilgers uit. ,,Toen dacht ik al, als ik met pensioen ga, wil ik dat ook wel gaan doen. En nadat mijn eigen moeder, die 93 is, naar een verzorgingshuis in Doetinchem ging en daar ook op de duofiets stapte was ik om. Ik zag haar ogen twinkelen en ze had dan zo’n goede dag. Als dat dan zoveel betekent voor mensen, dan wilde ik daar graag mijn steentje aan bijdragen. Ik heb een vast fietsmaatje die ook volop geniet en dat doe ik ook.” 

Genieten doet ook Piet de Groot, die in Lunteren ‘duo-fietst’. ,,Ik ben er twee en een half jaar geleden mee begonnen en vind het geweldig. Je kunt in onze omgeving ook prachtig fietsen natuurlijk, het geeft voldoening als je dan gedurende die ritjes het plezier van je fietsmaatjes ziet en hoort. Ik hoor de meest bijzondere en enthousiaste verhalen.” 

Die hoorde voorzitter Smit ook. Een voorbeeld: ‘Door Carla heb ik er weer een vriendin bij, we lachen, huilen en steken de draak met elkaar’. ,,Heel herkenbaar”, bevestigden veel aanwezigen. Meer informatie op www.fietsmaatjesgeldersevallei.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie