Beluister op 18 november wereldpianist Nikolai Lugansky met muziek van zijn lievelingscomponist Sergej Rachmaninov.
Beluister op 18 november wereldpianist Nikolai Lugansky met muziek van zijn lievelingscomponist Sergej Rachmaninov. JB MILLOT

Wereldberoemde pianisten in Ede: ‘Van Lugansky tot Giltburg’

2 juni 2023 om 10:16 Muziek

EDE In de serie Wereldpianisten beluister je ‘s werelds beste pianisten in de intieme setting van de Edesche Concertzaal. Geïnspireerd door de inmiddels beroemde Bösendorfer Imperial-vleugel laten ze hun verbeelding de vrije loop. Hieronder alvast een sneakpreview van wat je kunt verwachten. Van Nikolai Lugansky tot Boris Giltburg en van onze artist in residence Dmytro Choni tot nieuwkomer Alim Beisembayev. 

Dmytro Choni, de nieuwe artist in residence, opent de serie op zaterdag 30 september. Geniet van Beethovens Pianosonate, op. 26, de sfeervolle Préludes van Debussy en Prokofjevs prikkelende Sarcasmen. Muziek waarmee Dmytro Choni de bronzen medaille van de prestigieuze Van Cliburn International Piano Competition in 2022 glansrijk won. Waarom we voor hem hebben gekozen? Pianoprogrammeur Roland Aalbers vertelt: ,,Wat opvalt bij Choni is zijn natuurlijke manier van musiceren en zijn grote affiniteit met zeer uiteenlopende muziekstijlen. Gecombineerd met een feilloze techniek weet hij zo elke compositie nieuw leven in te blazen.”

MOEITELOOS SCHAKELEN

Nikolai Lugansky heeft nauwelijks nog introductie nodig. Op 18 november speelt deze innemende grootmeester van de piano muziek van zijn favoriete componist Sergej Rachmaninov, zoals zijn 1e Pianosonate en de Études-Tableaux. Beleef Lugansky’s vermogen om moeiteloos te schakelen tussen adembenemende virtuositeit en ontroerende muzikale poëzie.

Mariam Batsashvili brengt op 9 december muziek van haar lievelingscomponist Franz Liszt. Aan de Bösendorfer Imperial speelt ze Liszts pianostuk Vallée d’Obermann en de beroemde Hongaarse Rapsodie nr. 10, muziek die volgens haar naadloos aansluit bij Beethovens stormachtige Appassionata-sonate en Mozarts stoere Pianosonate in D, KV 576. Ervaar de diepte en emotie die schuilgaan achter de werken van Liszt, Beethoven en Mozart.

SCHUBERT

Severin von Eckardstein verstaat als geen ander de kunst om de geheimzinnige en fascinerende wereld achter de schijnbaar eenvoudige melodieën van Schubert tot leven te brengen. Op 3 februari schildert Severin een muzikaal portret van Schubert met onder meer een vroege pianosonate en de beroemde late Pianosonate in c, D 958.

Alim Baseimbayev deed de pianowereld versteld staan tijdens de Leeds International Piano Competition in 2021. Hij won dan ook de eerste prijs. Zijn interpretaties van Rachmaninov zijn inmiddels beroemd. In Ede speelt Beisembayev op 23 maart onder meer Rachmaninovs 2e Pianosonate. Ook staan Debussy’s Images en Gaspard de la nuit van Ravel op het programma.

Boris Giltburg voert je op 20 april je door Chopins sfeervolle Nocturnes. Na de pauze lopen Medtners verhalende Pianosonate op. 22 en Tsjaikovski’s melancholieke ‘Dumka’ uit op het sensationele vuurwerk van Stravinski’s ‘3 Mouvements de Petrouchka’. Boris Giltburg op zijn best.

TICKETS

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie