Meestercellist Julian Steckel speelt op 25 november hartverwarmende celloklassiekers, zoals de Cellosonate van César Franck.
Meestercellist Julian Steckel speelt op 25 november hartverwarmende celloklassiekers, zoals de Cellosonate van César Franck. Marco Borggreve

Julian Steckel zet cello centraal: ‘Ik laat publiek steeds meer binnen’

23 september 2023 om 07:00 Muziek

EDE De mooiste cellosonate van de hele negentiende eeuw? De meeste muziekliefhebbers zijn het erover eens dat César Franck die schreef. Dit absolute meesterwerk is te horen op zaterdag 25 november in de Edesche Concertzaal. Meestercellist Julian Steckel en artist in residence Dmytro Choni spelen dit stuk in samenhang met Beethovens Derde Cellosonate en de Cellosonate van Debussy. 

Zoals gezegd, César Franck schreef misschien wel de mooiste cellosonate van de negentiende eeuw. Hoewel cellosonate, het stuk begon eigenlijk als een vioolsonate, die Franck componeerde voor de bruiloft van zijn vriend, de beroemde violist Eugène Ysaÿe. Het resultaat was een meeslepend stuk vol onstuimige hartstocht. Cellist Jules Delsart was er zo van onder de indruk dat hij er met toestemming van Franck een prachtige cellosonate van maakte. Deze versie spelen Julian Steckel en Dmytro Choni op 25 november. 

JULIAN STECKEL

Cellist Jullian Steckel behoort tot de belangrijkste cellisten van zijn generatie. In 2010 won hij tijdens het prestigieuze ARD Concours in München naast de eerste prijs nóg drie andere prijzen. Daarvoor sleepte hij al meerdere prijzen binnen zoals de Grand Prix Rostropovich in Parijs, de Grand Prix Feuermann in Berlijn en de Kronberg Pablo Casals Competition. Ook in Nederland is hij inmiddels een graag geziene gast met solo-optredens bij onder meer het Filharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

IN KLEIN GEZELSCHAP

Samen met collega’s als Janine Jansen, Christian ­Tetzlaff, Renaud Capuçon deelt Julian Steckel zijn liefde voor kamermuziek. Regelmatig is hij dan ook op de internationale kamermuziekpodia te vinden. In de Edesche Concertzaal speelt hij voor het eerst samen met artist in residence Dmytro Choni. 

KWETSBAARHEID

Uitgeschreven muziek is gestolde energie, vindt Julian Steckel. De uitdaging voor de uitvoerder is om die energie op het publiek over te brengen. Het publiek is genadeloos en merkt direct wanneer je als musicus die energie echt voelt. Wanneer Julian Steckel speelt, dan deelt hij iets kwetsbaars en iets levends. ,,Als vertolker ben ik steeds meer op mijn innerlijk gaan vertrouwen en laat ik het publiek steeds meer binnen tijdens het spelen”, vertelt hij. ,,Het is een soort kwetsbaarheid die je sterker maakt.” Sinds hij vader is geworden, is deze overtuiging alleen maar sterker geworden.  

ARTIST IN RESIDENCE

Dit concert is het tweede in de serie van artist in residence Dmytro Choni. Dit seizoen is hij het gezicht van de Edesche Concertzaal. Op 13 april besluit Choni zijn artist in residency, dan samen met de Tsjechische violist Josef Spacek, dit seizoen artist in residence bij het Residentie Orkest. 

Bestel kaarten voor Julian Steckel en Dmytro Choni via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie