Cellist Julian Steckel speelt op 25 november samen met pianist Dmytro Choni César Francks beroemde Cellosonate.
Cellist Julian Steckel speelt op 25 november samen met pianist Dmytro Choni César Francks beroemde Cellosonate. Marco Borggreve

Muziek die herkenning oproept in Edesche Concertzaal: ‘Bekend van film, reclame en games’

17 september 2023 om 07:00 Muziek

EDE Wie van klassieke muziek houdt, maar wel graag herkenbare muziek hoort tijdens een concert, kan goed bij de Edesche Concertzaal terecht. Tijdens deze vijf concerten in de Edesche Concertzaal hoor je muziek die ongetwijfeld herkenning oproept. Deze stukken hoor je niet alleen vaak in concertzalen, maar komen ook regelmatig in films, reclames en games voorbij. 

,,Schuberts Eerste Pianotrio is een van onze grote favorieten”, vertelt Gideon den Herder, cellist van het Van Baerle Trio. ,,Het is van een de eerste pianotrio’s die we hebben ingestudeerd en waarmee we als trio volwassen zijn geworden.” Ook voor collegacomponist Robert Schumann was het stuk een regelrechte openbaring. In zijn invloedrijke ‘Neue Zeitschrift für Musik’ schreef Schumann enthousiast: ,,Eén blik op dit Trio van Schubert en alle problemen van ons menselijk bestaan verdwijnen en lijkt de wereld weer als nieuw.” Op 4 november wordt Schuberts Eerste Pianotrio uitgevoerd.

FRANCKS MOOISTE CELLOSONATE

César Franck schreef misschien wel de mooiste vioolsonate van de negentiende eeuw. Francks vriend en cellist Jules Desart was er zo van onder de indruk dat hij er met goedkeuring van Franck een versie voor cello en piano van maakte. Wat dit stuk zo bijzonder maakt? De sonate zit vol meespelende melodieën en onstuimige hartstocht. Op 25 november spelen cellist Julian Steckel en Dmytro Choni dit stuk. 

SONATA APPASSIONATA

Net als Francks Cellosonate klinkt Beethovens ‘Sonata Appassionata’ hartstochtelijk en zit het stuk vol grillige contrasten. Het is een van de meest gepassioneerde pianowerken die Beethoven schreef. Tussen het stormachtige eerste en derde deel kom je op adem met een prachtig verstild middendeel. Wereldpianiste Mariam Batsashvili zorgt op 9 december ongetwijfeld voor kippenvel. 

’A CEREMONY OF CAROLS’

Het Ars Musica Kamerkoor brengt je op 16 december helemaal in kerststemming tijdens dit sfeervolle Kerstconcert. Met de mooiste Christmas Carols en andere sfeervolle muziek droom je weg naar het mysterieuze middeleeuwse Engeland. Benjamin Britten schreef zijn wereldberoemde ‘A Ceremony of Carols’ op eeuwenoude gedichten. Geniet van schitterende koormuziek en zing zelf een paar coupletten van bekende kerstliederen mee.

BACHS JOHANNES-PASSION

Bachs Johannes-Passion is geliefd bij velen. De auteur van het evangelie zelf heeft bijgedragen aan de populariteit van dit werk door zijn beknopte en treffende versie van Jezus’ lijdensverhaal. Bach benut dit meesterlijk en creëert een passie vol vaart en drama. De kracht van het koor versterkt dit effect nog verder, zoals te horen is in het ontroerende openingskoor. Het Apollo Ensemble zorgt op 9 maart voor een onvergetelijke ervaring in passietijd.

Bestel losse kaarten of concertseries via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie