Beluister de Georgische pianiste Mariam Batsashvili op 9 december.
Beluister de Georgische pianiste Mariam Batsashvili op 9 december. ©Mariam Batsashvili

Mariam Batsashvili in ban van Liszt in de Edesche Concertzaal: ‘Passievol en stormachtig’

3 december 2023 om 11:12 Muziek

EDE Mariam Batsashvili brengt zaterdag 9 december in de Edesche Concertzaal een ode aan de Bösendorfer Imperial Liszts Vallée d’Obermann en de beroemde Hongaarse Rapsodie nr. 2, muziek die volgens haar naadloos aansluit bij Beethovens stormachtige Appassionata-sonate en Mozarts stoere Pianosonate in D, KV 576.

Franz Liszt speelt in Batsashvili’s carrière een grote rol. ,,Zijn muziek gaat eigenlijk al mijn hele leven met me mee”, vertelt de pianiste. ,,Toen ik jonger was, werd ik vooral geboeid door de indrukwekkende virtuositeit in zijn stukken. Naarmate ik ouder werd, kreeg ik meer oog voor de diepere lagen in Liszts muziek.” Dit hoor je allemaal terug in de stukken die ze speelt.

Passievol en stormachtig, maar ook dromerig en weemoedig; het spel van Mariam Batsashvili kent al deze emoties, net zoals de muziek van haar idool Franz Liszt. Het is dan ook geen verrassing dat Batsashvili in 2014 de prestigieuze winnares was van de International Liszt Piano Competition.

HONGAARSE RAPSODIE

In Vallée d’Obermann mijmert Liszt over de schoonheid van de natuur. Inspiratie voor dit stuk haalde Liszt uit de gelijknamige roman van Étienne Pivert de Senancour, die zich afspeelt in Zwitserland. De muziek lijkt de hoofdpersoon af te schilderen die overweldigd en verward raakt door de grootsheid van de Obermann-vallei. Ook Liszts klassieker ‘Bénédiction de Dieu dans la solitude’, behoort tot zijn diepzinnigste stukken. Heel wat aardser klinkt de Hongaarse Rapsodie nr. 2. In deze virtuoze pianoklassieker buitelen verschillende melodieën van Hongaarse oorsprong over elkaar heen.

DE PASSIE VAN BEETHOVEN

Beethovens Sonata Appassionata is een compositie die tot de grote klassieke werken uit de pianomuziek behoort. Wat de muziek zo aantrekkelijk maakt om naar te luisteren? Het stuk zit vol hartstocht en passie. Geen wonder dat deze sonate al snel als de Appassionata (de gepassioneerde) bekend werd. Het werd in Beethovens tijd zelfs tot zijn meest stormachtige pianosonates gerekend.

STOERE MOZART

Ook Mozarts laatste pianosonate heeft een bijzondere bijnaam. Veel luisteraars zullen het begin herkennen als ‘Er is er één jarig’, maar in Mozarts tijd had men er hele andere associaties bij. Vanwege het stoere begin werd het toen ook wel Jacht- of Trompet-sonate genoemd. 

VOORUITBLIK

Meesterpianist Severin von Eckardstein verstaat als geen ander de kunst om de geheimzinnige en fascinerende wereld achter de schijnbaar eenvoudige melodieën van Schubert tot leven te brengen. Op zaterdag 3 februari schildert Severin een muzikaal portret met zowel een vroege als een late pianosonate van Schubert. Daarnaast geniet je van de intrigerende Schubert-Variationen van Helmut Lachenmann en een Schubertiaanse sonatine van Max Reger.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie