Afvalrapers tijdens World Cleanup Day
Afvalrapers tijdens World Cleanup Day ANP Foto

Edenaar Martin van der Stok wordt geëeerd in Duurzame 100

11 oktober 2019 om 17:25 Natuur en milieu

EDE Martin van der Stok ruimt wekelijks afval op in de bermen van gemeente Ede, een inzet waar hij in de 'Duurzame 100' van dagblad Trouw sinds deze week voor wordt geroemd. Hij staat op nummer 100 van de lijst.

De elfde editie van de Duurzame 100 is een ranglijst voor de groenste denkers en doeners van Nederland. Normaal gesproken worden wetenschappers of mensen uit het bedrijfsleven genomineerd. Dit jaar draait de lijst volledig om burgerinitiatieven. 

ZWERFAFVAL Van der Stok vertelt in een interview met NPO Radio 5 dat hij vorig jaar november startte met het opruimen van afval in Ede. Hij moest stoppen met zijn werk na een reorganisatie en had opeens veel vrije tijd. Hij ergerde zich 'groen en geel' aan het zwerfafval. ,,Ik ben een doener en je kon bij de gemeente een setje krijgen om afval op te ruimen, zo ben ik begonnen.'' Inmiddels vult hij soms wel tien vuilniszakken per week. Hij voegt eraan toe: ,,Het is een heel simpel idee. Iedereen kan het doen''.

Dagblad Trouw schrijft ,,In hem eert de jury alle afvalrapers die zich volledig belangeloos bekommeren over bermen en slootkanten en deze ontdoen van rotzooi.''  

Nummer één van de lijst is Zwerfinator Dirk Groot. 

Om het volledige interview te luisteren met Van der Stok op NPO radio 5, zie de link

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie