Christian Weij en Petra Busser zijn de initiatiefnemers van het SmaakPark in Ede.
Christian Weij en Petra Busser zijn de initiatiefnemers van het SmaakPark in Ede. Smaakpark

Leren over duurzaam en gezond eten in SmaakPark Ede

30 januari 2020 om 12:46 Natuur en milieu

EDE Een kruising tussen een foodfestival, kookschool, pluktuin en een foodlab. Dat is wat Christian Weij en Petra Busser voor ogen hebben met het SmaakPark. Op het terrein van de Mauritskazerne aan de Nieuwe Kazernelaan in Ede moet het allemaal gaan gebeuren.

Barry Wensink

,,,Het gaat een inspirerende plek worden waar jong en oud alles kan leren over duurzame en gezonde voeding. Zeg maar vanaf het moment dat je iets zaait tot en met wat je uiteindelijk opeet", zeggen de initiatiefnemers.

ONTSPANNEN Een hapje eten, maar ook koken, leren, slapen, ontspannen, experimenteren, spelen en plukken; het is allemaal mogelijk op het terrein van 7.000 vierkante meter. De Edenaren zijn negen jaar geleden begonnen met hun plannen en in de tweede helft van dit jaar openen de deuren van het SmaakPark. Waar om diverse redenen enkele potentiële locaties afvielen, kwam er groen licht voor het kazerneterrein. ,,We hebben veelvuldig overleg met de gemeente en zij zien onze plannen ook zitten', geeft Weij aan. ,,Wij zijn al jaren bezig met zaken als zelfvoorzienend en het milieu." In het SmaakPark willen de initiatiefnemers de bezoekers laten zien hoe zij zelf eenvoudig kunnen helpen het voedselsysteem te veranderen. ,,Dat doen we aan de ene kant door het gebruik van lokale producten te stimuleren en aan de andere kant door mensen te leren dat zelf voedsel verbouwen en voedsel verwerken leuk en lekker is om te doen."

Zien en proeven hoe alles groeit, bloeit of gemaakt wordt

Christian Weij geeft al een aantal jaren kookworkshops en cursussen en deed dat op wisselende locaties. ,,Een paar jaar geleden hebben we onze huidige locatie alvast kunnen huren, zodat het niet meer nodig is om hiervoor het land door te reizen. De mensen komen naar ons toe." Dat geldt voor mensen met een eigen moestuin, maar ook voor bijvoorbeeld sterrenchefs. Middels een crowdfundactie hoopt het tweetal 225.000 euro op te halen. ,,We hebben al 122 investeerders en 74% van het benodigde bedrag is toegezegd." Bezoekers in het park kunnen zien en proeven hoe alles groeit, bloeit of gemaakt wordt.

Lees het premiumverhaal op EdeStad.nl.

Bron video: Marc Drissen design & business solutions / SmaakPark

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie