Archiefbeeld ter illustratie
Archiefbeeld ter illustratie Pauw Media

Eikenbomen aan Drouwenerzand in Ede worden vervangen

27 maart 2020 om 16:30 Natuur en milieu

EDE De recent aan het Drouwenerzand geplaatste eikenbomen worden binnen enkele weken vervangen door exemplaren van een andere boomsoort. Dat laat de woordvoerder van wethouder Lex Hoefsloot weten.

Gerard van Wijk

Bewoners van Drouwenerzand vroegen zich af hoe het mogelijk is dat daar acht eikenbomen zijn aangeplant, terwijl beleidsmatig is vastgelegd in het 'plan van aanpak eikenprocessierups' dat in risicogebieden de eik wordt geweerd. ,,Wij hebben hier al meerdere eikenbomen en die wisten de eikenprocessierupsen goed te vinden", zegt bewoonster Geke Nijse.

,,Binnen het bomenbeleid streven we naar diversiteit in soorten om weerbaar te zijn tegen ziektes en plagen. Daarnaast hebben we wel beleidsmatig in het plan van aanpak vastgelegd dat we zowel geen eiken meer aanplanten in risicogebieden, als het bomenbestand passief omvormen naar een meer diverser bomenbestand. Daarmee zeggen we niet dat we de eik niet meer aanplanten, maar dat we zorgvuldig gaan kijken naar een goede spreiding van boomsoorten", aldus de woordvoerder van de wethouder.

Voor het Drouwenerzand waren er al in 2017 plannen gemaakt en daarbij kon nog geen rekening worden gehouden met het 'plan van aanpak eikenprocessierups'. Op het moment dat de bomen werden geplant is geconcludeerd dat er in verband met de eikenprocessierups ter plekke minder eikenbomen moesten worden geplaatst. ,,De aannemer is een aantal weken geleden verzocht de geplaatste eikenbomen om te ruilen voor andere bomen. Dat proces loopt nu en we hopen dat binnen enkele weken de bomen worden vervangen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie