Afbeelding
Ben Verduyn

Koplopers geven geen krimp bij schaakvereniging De Cirkel

11 maart 2020 om 11:56 Overig

EDE Een beperkt programma dinsdagavond in de interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel. Vijftien partijen waar hier en daar het vuurwerk afspatte.

Het tweede Cirkel team speelde extern en won van Schaakstad 4 uit Apeldoorn met 7.5-05. Er zijn nog kleine kampioenskansen maar dan moet in de laatste wedstrijd een forse zege volgen.

Bijna vijftig schakers dus uiteindelijk aanwezig in denksportcentrum De Open Hof.  

De koplopers Jim Pronk en Frank van Wijngaarden deden in ronde vijf en twintig wat ze moesten doen: winnen.

Dat lukt in de top tien verder alleen Anne Postma nog. Volgende week dinsdag 17 maart staat in principe de topontmoeting tussen de twee koplopers Jim Pronken Frank van Wijngaarden op de rol. Bij de maandagmiddaggroep van de 50-plussers blijft Louis van der Vos, ondanks een remise, koploper. De concurrentie nadert echter met rasse schreden.

INTERNE COMPETITIE Koploper Jim Pronk had de zware taak om de man in vorm Alfred Gaasbeek te verslaan. Al snel hoorde hij dat zijn rivaal, Frank van Wijngaarden, had gewonnen, dus restte Pronk niets anders dan met zwart op de volle winst te spelen. In het middenspel wist Jim Pronk een pion te winnen en deze in een spannend eindspel op de hem bekende en geraffineerde wijze te verzilveren.

Albert Bootsman gaf in zijn partij tegen de met zwart spelende Frank van Wijngaarden, iets te veel ruimte weg in het centrum. De jongeling Van Wijngaarden zette druk op de stelling zodat Albert Bootsman te weinig tijd kreeg om zijn stelling verbeteren. Net op het moment dat Bootsman terug leek te komen speelde Van Wijngaarden een ijzersterke zet. Hij offerde een pion maar kreeg er een sterke aanval voor terug. Nadat Bootsman een klein foutje maakte in een lastig te verdedigen stelling, was de strijd beslist. Frank van Wijngaarden blijft koploper Jim Pronk op de hielen zitten.

Harold Boom en Anne Postma speelden een gelijk opgaande partij. In het eindspel hadden beide spelers nog een dame en twee torens. Postma toverde een geniaal dame offer uit de hoge hoed, waartegen Boom niet op gewassen was. Anne Postma stijgt door deze winst van de tiende naar de achtste plaats.

Dominic van Dijk en Henry van den Brink wisten dat winst hen dichter bij de koplopers zou brengen. In een mooie en spannende partij, ontstond er een eindspel waarin de stelling dicht kwam te staan. Alleen met risico kon een bres worden geslagen. Dit risico wilde geen van de twee proberen en de overeengekomen puntendeling was dan ook de terechte uitslag.

Dick Wenning is de man met ups en downs. Momenteel speelt hij weer de sterren van de hemel. Dit keer moest Ruben de Vries ervaren dat een Wenning in grootse vorm moeilijk te verslaan is. Na een lange en boeiende partij wist Dick Wenning zijn collega Cirkel drie teamspeler aan de zegekar te binden. Door deze winst stijgt Wenning naar de twaalfde plaats en is mede koploper in de strijd om de runner-up trofee.

Stijn Kappert is zowel intern als extern aan een sterk seizoen bezig. Gevolg is wel dat hij wekelijks tegen sterkere tegenstanders de strijd moet aanbinden. Dit keer was de ervaren en met wit spelende Kees van Dijk zijn opponent. Na een goed gespeelde partij moest Stijn Kappert uiteindelijk de vlag strijken.

 OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Hans de Groot – Nestor Shirokov 1-0, Jan Hartsuiker – Peter van de Wijngaart 1-0, Jasper de Rijk – Femke van Kampen 1- 0, Eip Janssen – Gijsbert Nagel 1-0, Sebo Nienhuis – Floris Ros 1- 0 en Robert Degenhart – Penka Shrirokova 1- 0. In remise eindigden: Jan Willem Kinkel – Tim Evendijk, Ben Zee – Hans van de Weteringh en Pim Eimers – Thijs Postma.

TOP TIEN:

1. Jim Pronk 1206,00

2. Frank van Wijngaarden 1186,50

3. Henry van den Brink 1036,33

4. Harold Boom 945,50

5. Tom Pronk 944,67

6. Alfred Gaasbeek 937,00

7. Dominic van Dijk 924,00

8. Anne Postma 920,00

9. Albert Bootsman 905,50

10. Jan Willem Kinkel 900,33

EXTERN Het tweede team behaalde een overtuigende 7,5 - 0,5 zege op Schaakstad 4 uit Apeldoorn. Door deze winst is er nog een theoretische kans op het kampioenschap. In de slotronde op 17 april moet De Cirkel tegen koploper Doesburg. Er moet minimaal een met 7-1 zege worden geboekt. De winst tegen de Apeldoorners was voor Anton Spronk, Marnix Lukasse, Fedde Kingma, Tom Smit, Kees van der Dussen, Leo Lukasse en Ben Verduyn. De aan bord 2 spelende Egbert Aalbers moest genoegen nemen met een puntendeling.

RATING CUP/ RUNNER-UP TROFEE In de strijd on de Rating-cup gaat Jim Pronk aan de leiding met 177 punten meer in vergelijking met vorig seizoen. Tweede is Dick Wenning met 103 punten en Stijn Kappert met 99 punten winst. In de strijd om de runner-up trofee staan Jim Pronk en Dick Wenning gedeeld eerste met een winst van 24 plaatsen ten opzichte van vorig seizoen. Stijn Kappert bezet de derde plaats met 18 plaatsen winst.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 9 maart werd door de maandagmiddag groep de negende ronde gespeeld. Koploper Louis van der Vos speelde remise en zijn naaste achtervolgers Tom Smit en Eip Janssen wonnen.  De verschillen in de top drie zijn minimaal.

UITSLAGEN: Tom Smit – Kees van der Dussen 1-0, Herman van Scherrenburg – Eip Janssen 0-1, Hans Pasveer – Peter Jonker 0-1, Joop de Feijter – Klaas van der Wal 0-1, Fred Post – Anneke Liefkens 1-0, Hams Jorma – Els Creutzberg 1-0 en Gert Sleeuwenhoek – Alex de Roovere 1-0. In remise eindigden: Kees van de Voort – Jelle Bottema, Kees van Heerikhuize – Louis van der Vos en Remy Mouthaam – Fons de Kort.

[TOP VIJF:

1. Louis van der Vos 190,00

2. Eip Janssen 185,67

3. Tom Smit 172,33

4. Herman van Scherrenburg 149,50

5. Ben Verduyn 136,00

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie