Afbeelding
Ben Verduyn

Harold Boom en Jim Pronk houden huis bij schaakvereniging De Cirkel

19 februari 2020 om 11:54 Overig

EDE Volop vuurwerk en verrassende uitslagen in de tweeëntwintigste ronde van de interne competitie bij schaakvereniging De Cirkel.

Dinsdagavond ging koploper Henry van den Brink onderuit tegen Harold Boom. Hij zakt van de eerste naar de derde plaats. Jim Pronk won van Jan Willem Kinkel en is nu de nieuwe lijstaanvoerder.

Dominic van Dijk deed zeer goede zaken door Tom Pronk aan zijn zegekar te binden.

Extern verloor het tweede team van De Cirkel in de SOS-competitie met 2-6 van De Kameleon. De nog aanwezige titelaspiraties kunnen vrijwel zeker de prullenbak in.

AANVAL In de interne competitie zorgde Harold Boom ervoor dat Henry van den Brink zijn koppositie verloor. Boom speelde met wit een knappe en aanvallende partij, die hij in het eindspel kon verzilveren. Door deze winst staat Harold Boom nu op het punt om in de top drie plaats te nemen. Een positie waarin Henry van den Brink zich net handhaafde.

Jim Pronk (wit) profiteerde in de opening van een klein foutje van Jan Willem Kinkel. Hierdoor kwam de zwartspeler Kinkel in een lastige positie te staan. Jim Pronk wist druk te zetten op de vijandelijke stelling. Jan Willem Kinkel probeerde tevergeefs het tij te keren. In het eindspel won Pronk een kwaliteit en met twee pluspionnen was de buit binnen.

Dominic van Dijk wist met zwart Tom Pronk te verschalken. In een spannende partij deed Van Dijk in het eindspel net de iets betere zetten en de verdiende winst was binnen. Door deze zege stijgt Dominic van Dijk van de negende naar zesde plaats.

VERLIES Johan de Lange liep na tien partijen ongeslagen te zijn gebleven tegen zijn eerste nederlaag aan. In een mooie partij was Marnix Lukasse de sterkste. Lukasse staat nu op de elfde plaats en op het punt een plaats in de top tien te veroveren. Commentaar na afloop van De Lange was duidelijk: ,,Ik heb vanavond meer fouten gemaakt dan in alle vorige partijen in deze competitie samen. Ik speelde niet scherp en het verlies moest er een keer van komen". Maar dat betekende niet dat hij geen lof had voor het spel van zijn tegenstander.

In de opening bij de partij tussen Peter van de Wijngaart en Dick Wenning kwam de f-lijn open te liggen. Van de Wijngaart wist de f-lijn te bezetten en binnen te dringen op de zevende rij. De met zwart spelende Wenning onderschatte de dreiging, verloor twee pionnen en toen kort daarna ook nog een derde pion sneuvelde, gaf hij op.

Jan Hartsuiker koos in zijn partij tegen Anne Postma voor een gesloten Siciliaanse opening. In het middenspel won Hartsuiker een pion welke wel ten koste ging van zijn ontwikkeling. Een verkeerde afruil van Jan Hartsuiker zorgde voor stukverlies. Een mooie paardvork werd door Anne Postma op het bord getoverd. Jan Hartsuiker kon niets anders doen dan capituleren. Postma staat op een twaalfde plaats en kan wellicht de komende weken opstomen naar een plaats in de top tien.

STERK Penka Shirokova verraste Eip Janssen met goed spel. Zeker in de opening wist Janssen een overwicht te creëren, maar vergat een gaatje voor de koning te maken. Met kunst en vliegwerk werd dit gerepareerd maar wel ten koste van een stuk tegen een pion. In het eindspel liet Penka Shirokova toe dat Janssen een dame haalde. Op het moment dat Janssen dacht te gaan oogsten, verdedigde zij uitstekend. Telkens de enige goede zet vindend. Hoewel de stelling gecompliceerd was, moest Eip Janssen met zijn witte dame van het zwarte paard en toren kunnen winnen. Het ging anders want Janssen overzag een paardvork en moest opgeven. ,,Ik ben verrast over haar goede midden-  en eindspel. Terechte zege", aldus de sportieve verliezer

Robert Degenhart en Jasper de Rijk speelden een gelijk opgaande partij. In het middenspel kwam een gecompliceerde stelling op het bord. De met zwart spelende De Rijk vond in het eindspel de net iets betere zetten, wat hem uiteindelijk de verdiende winst opleverde.

De twee senioren Hans de Groot en Jelle Bottema speelden een boeiende partij. De geroutineerde schakers gingen voor de volle winst. In het eindspel wist De Groot een licht materiaal voordeel om te zetten in een overwinning.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Hans van de Weteringh – Stijn Kappert 1-0, Louis van der Vos – Ben Zee 0-1, Sebo Nienhuis – Thijs Postma 1-0, Floris Ros – Pim Eimers 1-0 en Frans van der Veer – Gijsbert Nagel 1-0. In remise eindigden: Albert Bootsman – Alfred Gaasbeek en Nestor Shirokov – Kees van Dijk.

TOP TIEN:

1. Jim Pronk 990,50

2. Frank van Wijngaarden 965,50

3. Henry van den Brink 958,50

4. Harold Boom 958,00

5. Jan Willem Kinkel 859,00

6. Dominic van Dijk 855,67

7. Albert Bootsman 836,00

8. Alfred Gaasbeek 833,33

9. Tom Pronk 801,83

10. Ruben de Vries 752,50

EXTERN Het tweede team van De Cirkel heeft dinsdagavond (18 februari) in de cruciale wedstrijd tegen De Kameleon uit Terborg het onderspit moeten delven. Met een gevoelige 2-6 nederlaag keerde het team teleurgesteld huiswaarts. In de slotronde wacht het favoriete Doesburg 1. Dat heeft als gevolg dat eventuele titelaspiraties vergeten kunnen worden. Voor De Cirkel pakten Anton Spronk en invaller Ruben de Vries de volle buit. Fedde Kingma, Leo Lukasse, Kees van der Dussen, Egbert Aalbers, Femke van Kampen en teamleider Tom Smit trokken aan het kortste einde. 

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 17 februari werd de zesde ronde gespeeld. Tom Smit nam, mede omdat de directe concurrenten punten verspeelden, de koppositie over van Louis van der Vos.

UITSLAGEN: Tom Smit – Jelle Bottema 1-0, Herman van Scherrenburg – Kees van de Voort 1-0, Kees van der Dussen – Anneke Liefkens 1-0, Fred Post – Els Creutzberg 0-1 en Hans Jorma – Klaas van der Wal 0-1.

In remise eindigden: Kees van Heerikhuize – Joop de Feijter, Fons de Kort – Alex de Roovere en Eip Janssen – Louis van der Vos.

TOP VIJF:

1. Tom Smit 129,17

2. Louis van der Vos 125,50

3. Ben Verduyn 110,00

4. Herman van Scherrenburg 99,00

5. Eip Janssen 94,50

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie