Willem Slagetr (links ESV)   - Dominic van Dijk (De Cirkel)
Willem Slagetr (links ESV) - Dominic van Dijk (De Cirkel) Ben Verduyn

De Cirkel verliest schaakderby tegen ESV-collega's

12 februari 2020 om 11:58 Overig

EDE Er werd lang uitgekeken naar de schaakderby tussen de twee Edese verenigingen De Cirkel en ESV. Niet alleen omdat beide verenigingen het goed samen met elkaar kunnen vinden. Maar ook omdat beide eerste teams in degradatienood verkeren.

Eip Janssen

De ESV heeft daarin een belangrijk stap gezet. De Cirkel moest met 3.5-4.5 het onderspit delven. Dat betekent dat De Cirkel in de eerste klasse SOS-competitie achttallen puntloos op de laatste plaats blijft staan.

Nadat alle kruitdampen opgetrokken waren kon er maar een conclusie worden getrokken: terechte overwinning van de ESV, waarbij de thuisspelende vereniging blij mocht zijn dat de uitslag niet groter was geworden. Op meerdere borden lieten de ESV-spelers in de slotfase wat steken vallen.

MATIG Zowel De Cirkel als de ESV kennen een matig en ook wel teleurstellend seizoen. Onverwacht sluiten beide sterke teams na vier speelronden met nulpunten de ranglijst.

Zeker was dat daar gisteren (dinsdag, red.) verandering in zou komen. De meeste spelers kennen elkaar door en door, mede vanwege de traditionele massakamp die jaarlijks tussen beide collega verenigingen wordt gespeeld. En bij een derby speelt het rating verschil (ESV sterker) geen al te grote rol. Wel de speelparing, en daar werd met enige spanning naar uitgezien.

Op het eerste bord speelde de in de interne competitie bij De Cirkel leidende Henry van den Brink (1670) tegen ESV-speler Edwin Groen (1810.) het werd een spannende en boeiende partij waarbij de remise uitslag niet onterecht was.

Harold Boom (1717) ondervond aan bord 2 dat ESV-teamleider Sjoerd Meijer (1899) erg sterk speelde. Hoewel Boom van alles uit de kast haalde was een nederlaag, na verlies van licht materiaal in het middenspel, onontkoombaar.

Cirkel speler Jan Willem Kinkel (1692) kende een bizarre schaakavond. In zijn partij tegen Ronald Klaassen (1793) stond de Cirkelaar de gehele partij onder druk de winst van de ESV-speler leek een kwestie van tijd. Maar schaken is niet alleen een kwestie van tijd maar ook van alertheid. In het eindspel had Jan Willem Kinkel twee torens en Ronald Klassen een dame. In een kat en muisspel had de Cirkelaar de complexe stelling net iets beter onder controle en maakte het verlies voor De Cirkel iets minder pijnlijk. Hoewel daarmee de ESV-speler Ronald Klaassen eigenlijk tekort wordt gedaan.

Albert Bootsman (1625) deelde met de wedstrijdleider van de ESV, Martin Roseboom (1815), de punten aan bord 4.

Hetzelfde deed Dominic van Dijk (1820) aan bord 5 met Willem Slagter (1811).

Cirkel teamleider Anne Postma (1641) was de tweede schaker die de thuisclub onverwacht aan een extra bordpunt hielp. Of beter gezegd misschien was het ESV'er Cor van Ingen (1816) die hem in het zadel hielp. Postma verloor in het middenspel een kwaliteit en een nederlaag leek onontkoombaar. In het eindspel wist de Cirkelaar met een mat aanval alsnog de volle buit te pakken. Wel met de aantekening dat Van Ingen pardoes een toren teruggaf. En dat terwijl hij een stuk voorstond.

Peter van Wijngaart (1724) moest aan bord 7 als eerste van de avond zijn meerdere erkennen in Erik van Eijkel (1717). ,,Een meer dan verdiende zege van de ESV'er", liet Van der Wijngaart sportief weten,.

Aan bord 8 mocht Ben Zee (1562) het opnemen tegen Frank Buunk (1696). Na een mooie partij bleek de ESV'er de sterkste.

De 3.5-4.5 nederlaag van De Cirkel was een feit. Maar dat de ESV terecht had gewonnen, daarover bestond bij niemand enige twijfel. De felicitaties aan de collega's van de ESV waren dan ook welgemeend.

Met nog twee ronden te gaan, 17 maart uit tegen Zeist 2 en 30 maart in de slotronde tegen Laren 1, zal het voor het vlaggenschip van De Cirkel een hele opgaaf worden om niet als laatste te eindigen in de eerste klasse.

Albert Bootsman (rechts Cirkel) - Martin Rooseboom (ESV).
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie