Afbeelding
Ben Verduyn

Alfred Gaasbeek verslaat verrassend Tom Pronk bij schaakvereniging De Cirkel

12 februari 2020 om 20:06 Overig

EDE De één en twintigste ronde van de interne competitie, gespeeld op 11 februari, bij schaakvereniging De Cirkel bestond uit een gemêleerd programma.

Het eerste en derde team speelden extern. De overige spelers kwamen uit in de interne competitie. Doordat veel topspelers afwezig (extern) bleven de wijzingen in de top tien beperkt.

Alfred Gaasbeek klimt na zijn zege op Tom Pronk van de negende na de achtste plaats, Ruben de Vries vinden we ten koste van Marnix Lukasse weer terug in de top tien. De overwinningen van Nestor Shirokov en Fedde Kingma mogen verrassend worden genoemd. Maar het geeft tegelijkertijd de goede vorm van deze schakers goed weer.

CIRKEL 1 Het vlaggenschip van De Cirkel verloor met 3.5-4.5 van de ESV. Een verslag is hier te lezen.

CIRKEL 3 Het derde team van De Cirkel deed dinsdagavond goede zaken door het bezoekende SMB 3 met een 5,5 – 2,5 nederlaag naar Nijmegen terug te sturen.

Voor De Cirkel boekten Ruben de Vries, Tim Evendijk, Dick Wenning, Jasper de Rijk en Ben Verduyn een overwinning. Voor het resterende halve punt zorgde Stijn Kappert. Door deze winst is het derde team van De Cirkel nog steeds titelkandidaat. Op 19 en 30 maart worden de laatste twee ronden gespeeld en zal duidelijk zijn of het felbegeerde kampioenschap is binnengehaald.

INTERNE COMPETITIE De ontmoeting tussen Frank van Wijngaarden en Marnix Lukasse werd een prooi van de jongeling. Lukasse kon vrede hebben met het verlies. ,,Aan het schaakniveau van dit schaaktalent kan ik voorlopig niet tippen", aldus Marnix Lukasse.

Alfred Gaasbeek wist de geroutineerde Tom Pronk aan zijn zegekar te binden. In het eindspel dwong Gaasbeek met een penning torenruil af, waardoor zijn paard een paar pionnen kon veroveren. Pronk zag in dat verder spelen een hopeloze missie zou gaan worden en gaf op.

Fedde Kingma is aan een ijzersterke reeks bezig. In de Engelse opening verslikte Kees van Dijk zich in een verkeerde afruil waardoor Kingma volop op de aanval kon spelen. Door een paar vervelende schaakjes veranderde de witte stelling van Kees van Dijk in een ruïne. Opgeven was het enige wat hem restte.

In de ontmoeting tussen Kees van der Dussen en Nestor Shirokov ontstond er in het middenspel een complexe stelling. Van der Dussen veroverde een pionnetje en leek op weg naar winst. In het eindspel hadden beide spelers nog een dame, daarentegen had Van der Dussen ook nog twee pionnen. De poging van Kees van der Dussen om de dames af te ruilen mislukte faliekant en Shirokov pakte alsnog de volle winst.

Robert Degenhart wist in een knap gespeelde partij de volle buit te pakken tegen Frans van der Veer.

De ontmoeting tussen Eip Janssen en Hans de Groot, twee oudgedienden die al menig keer met elkaar de degens kruisten, eindigde na een boeiende schaakpartij in een terechte puntendeling. Beide schakers legden zich neer bij dit resultaat. ,,Het was een remiseachtige stelling, waarbij je door heen en weer te schuiven mag hopen op een foutje van de tegenstander. Dat is niet de stijl die je in een interne competitie moet hanteren. Dan geef je elkaar de hand en deel je het punt", aldus Janssen.

OVERIGE UITSLAGEN: Hans van de Weteringh – Jelle Bottema 1-0, Sebo Nienhuis – Tom Smit 0-1, Gijsbert Nagel – Floris Ros 0-1, Thijs Postma – Leo Lukasse 0-1 en Frans Elbertsen – Femke van Kampen 1-0. In remise eindigden: Jan Hartsuiker – Anton Spronk en Louis van der Vos – Egbert Aalbers.

TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 959,00

2. Frank van Wijngaarden 937,83

3. Jim Pronk 922,00

4. Harold Boom 885,50

5. Jan Willem Kinkel 854,00

6. Tom Pronk 803,83

7. Albert Bootsman 798,50

8. Alfred Gaasbeek 795,17

9. Dominic van Dijk 790,33

10. Ruben de Vries 708,33

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Op maandagmiddag 10 februari werd door de maandagmiddag groep de vijfde ronde gespeeld. De topper tussen de nummer één en twee (Vander Vos – Smit) eindigde in remise. Louis van der Vos blijft koploper maar zijn achtervolgers naderen met rasse schreden.

UITSLAGEN: Kees van de Voort – Kees van Heerikhuize 1-0, Ben Verduyn – Herman van Scherrenburg 1-0, Jelle Bottema – Klaas van der Wal 1-0, Anneke Liefkens – Fons de Kort 1-0, Fred Post – Hans Meijer 0-1, Els Creutzberg – Kees van Heerikhuize 0-1, Peter Jonker – Eip Janssen 0-1 en Gert Sleeuwenhoek – Hans Pasveer 0-1. In remise eindigde: Louis van der Vos – Tom Smit.

TOP VIJF::

1. Louis van der Vos 110,83

2. Tom Smit 106,83

3. Ben Verduyn 103,17

4. Kees van de Voort 87,67

5. Eip Janssen 82,33

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie